Kırklareli’nde, ‘Akıllı Sulama Sağlıklı Mera’ Yenilik Yayım Projesi çerçevesinde düzenlenen Tarla Günü etkinliği, mera verimliliği için atılan önemli adımları gözler önüne serdi. Bu proje kapsamında toprak altı damlama sulama sistemi ile meraların verimliliği artırılacak.
Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Tarla Günü etkinliğinde, su kaynaklarının verimli kullanımı ve doğru sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması üzerine bilgi verildi.
Etkinlikte önemli görüşler paylaşıldı:
Etkinlikte açılış konuşmalarını yapan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ülviye Çebi, sulama sisteminin yüksek verimlilik sağladığını belirterek, "Yüzeyden buharlaşmayı yüzde 0’a indiren ve bitkinin kök noktasına ulaşan bu sulama yöntemi, sürdürülebilir bir tarım yönetimi için oldukça önemlidir," dedi.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca ise iklim değişikliği çerçevesinde, meralarda toprak altı sulama sistemine geçişin kaçınılmaz olduğuna değinerek, "Meralara sahip çıkmak, bu sistemin uygulanması açısından büyük önem taşıyor. Ancak maliyet nedeniyle bu sistemin tüm meralara uygulanması zor olabilir," ifadelerini kullandı.
Projenin detayları ve hedefleri:
Proje hakkında bilgi veren Dr. Ozan Öztürk, meralarda kullandıkları dört çeşit bitkiden bahsederek, sulama sisteminin amacının bitki ihtiyaç duyduğu suyun yüzde 25’ini sağlamak olduğunu söyledi. Öztürk, "Bu şekilde meralarımızı yeşil tutabilecek ve hayvanlarımızın doğal yem kaynaklarını sürdürebileceğiz," dedi.
Konuşmaların ardından Vali Uğur Turan ve diğer protokol üyeleri, alanda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Vali Turan, tarım üretiminin, istihdamın ve kırsal kalkınmanın temeli olduğunu belirterek, "Hedefimiz daha verimli tarım, daha güçlü üretici ve daha sürdürülebilir bir Kırklareli," dedi.

Meralar toprak altı damlama sulama sistemi ile verimliliği arttırılacak