Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Konya'da kuraklıkla mücadele eden çıralı obruk gölü son yağışlara rağmen su tutmadı

Konya'da kuraklıkla mücadele eden çıralı obruk gölü son yağışlara rağmen su tutmadı

Konya'nın Karapınar ilçesindeki Çıralı Obruk Gölü, son yağışlara rağmen su tutamadı ve kuraklık belirtileri göstermeye devam ediyor.

Konya’nın Karapınar ilçesinde yer alan ve milattan öncesine ait yaşam izlerini barındıran Çıralı Obruk Gölü, son yağışlara rağmen su tutmadığı gözlemlendi.

Karapınar’ın kuzeybatısında bulunan bu doğal güzellik, ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve yaklaşık 17 bin 500 metrekarelik alanı ile dikkat çekiyor. Ancak, kuraklık nedeniyle geçtiğimiz yıllarda kuruyan göl, son yağmurların ardından da eski görünümünden uzak bir manzara sergilemeye devam ediyor.

Bir dönem yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği, yüzdüğü ve kamp yaptığı Çıralı Obruk Gölü’nde, su seviyesinin düşmesiyle birlikte yalnızca kat kat oyulmuş boş mağaralar kaldı. Ayrıca, obrukta yeni çökmelerin meydana geldiği gözlemleniyor.

Yöre sakinlerinden 59 yaşındaki çiftçi Ali Özdinç, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: "Obruk, toprağın çökmesiyle oluyor. Eskiden toprak çökünce bazı yerlerde su çıkıyormuş. Şimdi obruklarda su seviyesi düştüğü için su çıkmıyor. Zamanında Çıralı Obruğu’nda su seviyesi yüksekmiş, su çıkmış. Seviye düşünce obruktaki su da kayboldu. Burası obruk bölgesi. Tarihi bilinmeyen obruklarımız var. Dışarıdan gelenler obruğa bakıyor, aman kaçalım diyorlar, bazıları korkuyorlar. Biz alışkın olduğumuz için korkmuyoruz. Fotoğraf çekilmek için gelip gidenler çok oluyor."

Konya'da kuraklığın simgelerinden Çıralı Obruk Gölü son yağışlara rağmen su tutmadı

Konya'da kuraklığın simgelerinden Çıralı Obruk Gölü son yağışlara rağmen su tutmadı