İstanbul
Az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Koreli'ler 'Türk mutfağı haftası' öncesi İstanbul'a geldi

Koreli'ler 'Türk mutfağı haftası' öncesi İstanbul'a geldi

10-15 Şubat tarihinde Güney Kore'de gerçekleşecek 'Türk Mutfağı Haftası' öncesi İstanbul'a gelen Güney Koreli şefler Türk yemekleri yaptı.

Güney Kore'de 10-15 Şubat tarihinde yapılacak Türk Mutfağı Haftası öncesi Güney Kore'nin yemeklerini tanıtmak amacıyla dün İstanbul'a gelen Seung Wook Shim ve Sang Kuk An, Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileriyle mutfağa girerek, bin yıllık geleneksel yemeklerini yaptı. Yemekler, Güney Kore'ye özgü meze ve soslarla servis edildi. Yapılan yemeklerin tadımı için düzenlenen organizasyona, Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jessy Yeunju Jang, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Ana yemek olarak, balkabağı lapası, soğanlı marine edilmiş dana eti, dana eti ve yosun çorbası, meze olarak ise, baharatlı lahana turşusu, yeşil erik turşusu, kuru hamsi kızartma ve pilav yapıldı. Güney Kore'nin lezzetlerini öğrencilere anlatmak ve tanıtmak için İstanbul'a gelen şefler, gençlerin mutfakta çok çalışkan, samimi ve sorumluluk sahibi olduğunu söyledi.

'Türk mutfağına çok yakın hissediyorum'
Şef Seung Wook Shim, üç ana yemek üç tane de meze hazırladıklarını söyledi. Shim, Türk Konsolosluğu ile son yıllarda güçlü ilişkiler kurduklarını belirterek, "Böylece Türk yemeklerini yakından gördük, nasıl yapıldığı üzerine çalıştık. Kendimi Türk mutfağına çok yakın hissediyorum. Türk yemeklerinin sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ama bizim yemeklerle çok farklılık da var. Örneğin, bizde baklava gibi tatlılar hiç yok. Ayrıca, ıspanak ve yoğurdu birlikte yiyorsunuz, biz yoğurdu yemekte kullanmıyoruz. Yoğurtlu ıspanak yemeği çok merak ediyorum" dedi.

'Yılda en 3 defa Türk yemeği yapıyoruz'
2 gündür Türkiye'de olan Shim, ziyaretten oldukça memnun kaldığını aktararak "Lotte Hotel olarak yılda en 3 defa Türk yemeği yapıyoruz. Türk Konsolosluğu'ndan bize kebap getiriyorlar, deniyoruz. O kadar lezzetli, güzel ki çok seviyorum. Mutfakta yemek yaparken en önemli şey, çalışkan ve samimi olmak. Türk öğrencileri çok samimi buldum. Ayrıca çok çalışkanlar" diye konuştu.

Güney Kore'de 'Türk mutfağı haftası'
Türk mutfağını yurt dışında temsil etmek istediklerini söyleyen BAU Gastronomi Bölümü'nden öğretim üyesi Ecem Aslay ise, öğrencilere yeni vizyonlar açmayı hedeflediklerini belirterek, "10-15 Şubat arasında Güney Kore'de 'Türk mutfağı haftası' düzenleyeceğiz. Bu etkinlikte, 7 bölgeden yemeklerimizi tanıtacağız. Bu nedenle Güney Koreli şefler etkinlik öncesi okulumuza gelerek, kendi mutfaklarını tanıtmak istedi. Biz de Güney Kore'de geleneksel ve çok eski yemeklerimizi yapacağız. Türkiye'den birçok malzemeyi oraya götüreceğiz. Hünkarbeğendi'den başlayarak Giresun'un meşhur kiraz turşusu, Gaziantep'in baklavası gibi yöresel lezzetlerle gideceğiz. Ege Bölgesi'nden zeytinyağlı tabağı da yapacağız. Bulgur, tarhana gibi ürünlerimizi de götüreceğiz. Bu ürünlerle birlikte her bölgeyi tanıtmaya çalışacağız. Korelileri Türk mutfağıyla buluşturacağız" diye konuştu.

Jang: 'Biz Türkiye ile olan ilişkilerimize 'kan kardeşliği' diyoruz'
Güney Kore ile Türkiye'nin derin bir ilişkisi olduğunu belirten Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jessy Yeunju Jang da, böyle etkinliklerin çok önemli olduğunu vurguladı. Jang, "Biz Türkiye ile olan ilişkilerimize 'kan kardeşliği' diyoruz. Türk mutfağını gerçekten çok seviyorum, mezeler favorim. Mezelerin yanında Türk kahvaltısını da çok seviyorum çünkü diyetinizi ve sağlığınızı koruyabilmeniz adına içinde hem protein hem sebze hem de bal var. Zengin yiyeceklerin dengeli birleşimi o yüzden çok seviyorum" dedi.

Türk ve Güney Kore mutfağındaki en büyük ortak noktanın taze ürünler kullanılması olduğunu söyleyen Jang, her iki ülke mutfağının da eski bir geçmişi yansıtarak zenginlik ve çeşitlilik barındırdığını dile getirdi.