Muğla'nın Ortaca ilçesinde bir araya gelen engelli dernekleri temsilcileri, sembolik etkinliklerin ötesine geçilerek yaşamı kolaylaştıracak somut adımların atılması çağrısında bulundu.
Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme Mahallesi, anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi tarafından organize edilen kahvaltı programına, çevre ilçelerden gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve engelli birey katılım sağladı.
Sadece kutlama değil, çözüm odaklı yaklaşım
Etkinlikte söz alan Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şube Başkanı Mehmet Özdemir, haftanın sadece bir kutlama süreci olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekti. Toplumda sıkça kullanılan "hepimiz birer engelli adayıyız" söyleminin yanlış bir algı yarattığını belirten Özdemir, engelliliğin bir tercih veya adaylık meselesi olmadığını vurguladı.
Erişilebilirlik öncelikli gündem maddesi
Konuşmasında günlük hayatta karşılaşılan zorluklara değinen Özdemir, engelli bireylerin sosyal hayata tam katılımı için "erişilebilirlik" vurgusu yaptı. Özdemir, "Bizler için önemli olan günleri kutlamak değil, hayatımızı kolaylaştıracak engelli dostu uygulamaların yaygınlaştırılmasıdır. Erişilebilirlik konusundaki eksikliklerin giderilmesi, en temel beklentimizdir" ifadelerini kullandı.
Yerel yönetimlerden ve ilgili kurumlardan beklentilerini dile getiren dernek temsilcileri, bu tür organizasyonların sorunların çözümüne yönelik bir platforma dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi. Etkinlik, engelli hakları konusunda farkındalık oluşturulması ve ortak sorunların istişare edilmesiyle sona erdi.