Maltepe’de çöken 7 katlı binanın giriş katındaki dükkan kiracısı Fatma Kaya’nın, Nisan ayında duvarlarda oluşan çatlaklardan endişe duyarak kaydettiği ve komşularıyla paylaştığı görüntüler ortaya çıktı.
Olay, saat 05.40 sıralarında Maltepe Cevizli Mahallesi Doğu Sokak’taki 7 katlı binada meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, binanın 3 katında henüz bilinmeyen nedenle çökme yaşandı. İhbar üzerine olay yerine AFAD, UMKE, itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri sevk edildi. Ekiplerin seferber olduğu arama kurtarma çalışmaları sonrası enkaz altından 8 kişi sağ olarak çıkarılırken 2 kişinin hayatı kaybettiği öğrenildi. Göçük altında kalan 2 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Binanın durumu ve geçmişi
Yapılan resmi açıklamada Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre binanın 1987 yılında yapıldığı ve zemin + 6 kat olarak inşa edildiği belirtildi. Ancak yapılan bazı açıklamalarda binada kaçak kat bulunduğu iddia edildi. Son olarak giriş katta bulunan dükkanın kiracısı Fatma Kaya’nın, binada oluşan çatlakları Nisan ayında görüntüleyerek komşularıyla paylaştığı anlara ait görüntüler ortaya çıktı.
Fatma Kaya, bina sakinlerinin kentsel dönüşüm konusunda anlaşamadıklarını ve binanın bu nedenle yıkım sürecine giremediğine dikkat çekerek açıklamasında, "Burası bir konfeksiyon atölyesi değil, içeride makine falan yok yani kolon kesme asla yok. Ben gece gündüz burada yaşıyorum zaten. Niye kolon keseyim? Burası zaten yıkılacaktı. Beklenmeyen bir olay yaşadık" dedi.
Taşınma düşüncesi ve kayıplar
Kaya, o dönemde çatlaklar oluştuğunda taşınmayı düşündüklerini ancak dükkan bulamadıkları için burada kaldıklarını ifade etti. "Benim bütün malım mülküm enkazın altında kaldı. Komşularimdan telefon geldi, durum çok kötü. Hiç kimse bu durumu beklemiyordu" diyerek yaşadığı kaygıyı dile getirdi.

Dükkan kiracısı faciayı aylar önce böyle görüntülemiş: "Çatlaklar oluştu, giderek büyüyor"