Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, tür koruma çalışmalarının bir parçası olarak Manisa’da bin 200 kınalı keklik doğal yaşam alanlarına saldı. Bu eylemle birlikte, 2004 yılından bu yana Manisa’da doğaya kazandırılan kınalı keklik sayısı 37 bin 950’ye ulaştı.
Yayılma detayları
Manisa İl Müdürü Uğur Bayil, 2026 yılı programı kapsamında kekliklerin Gördes ilçesine 500, Kırkağaç ilçesine 400 ve Şehzadeler ilçesine ise 300 olmak üzere toplam bin 200 kınalı kekliğin doğaya bırakıldığını açıkladı. Bayil, çeşitli çevresel faktörler ve insan kaynaklı baskılar nedeniyle doğal yaşam alanlarının daraldığını ifade ederek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tür koruma ve yerleştirme çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belirtti.
Biyolojik çeşitlilik ve esaslar
Doğa Koruma ve Milli Parklar'ın Genel Müdürlüğü, biyolojik çeşitliliği koruma ve yaban hayatını destekleme amacıyla kınalı kekliklerin, uygun habitatlara bırakıldığını ve salım sonrası uzunca bir süre boyunca yeni yaşam alanlarına uyum süreçlerinin takip edildiğini açıkladı. Bayil, kınalı kekliklerin sadece yaban hayatı açısından değil, tarımsal üretim bakımından da önemli olduğuna dikkat çekti. Keklikler, zararlı böceklerle doğal yollarla beslenerek biyolojik mücadeleye katkı sağlarken, insan sağlığının korunmasına da destek olmaktadır.
Bayil ayrıca, yaban hayvanlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gereken çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Orman yangınları konusuna da değinen Bayil, doğanın korunmasında duyarlı olunması gerektiğini belirtti. Yaz aylarında artan orman yangınlarının, vahşi hayat için büyük bir tehdit oluşturduğunu hatırlatarak, vatandaşları orman yangınlarına karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Manisa'da doğaya bin 200 kınalı keklik bırakıldı