Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Mardin’de 32 milyonluk hizmete sabotaj: Direkleri kırdılar, altyapı çalışmasını durdurdular

Mardin’de 32 milyonluk hizmete sabotaj: Direkleri kırdılar, altyapı çalışmasını durdurdular

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Balpınar Mahallesi, skandal bir olayla gündeme geldi. Dicle Elektrik tarafından bölgedeki enerji şebekesini modernize etmek, kaçak kullanımı engellemek ve vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla planlanan 32 milyon liralık yatırım projesi, engelleme girişimiyle karşılaştı.

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde enerji kalitesini artırmak için başlatılan dev yatırım, kimliği belirsiz kişilerin beton direkleri parçalamasıyla sekteye uğradı; şirket yönetimi mahalle muhtarının da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında yasal işlem başlattı.

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Balpınar Mahallesi, skandal bir olayla gündeme geldi. Dicle Elektrik tarafından bölgedeki enerji şebekesini modernize etmek, kaçak kullanımı engellemek ve vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla planlanan 32 milyon liralık yatırım projesi, engelleme girişimiyle karşılaştı. Çalışmalar kapsamında sahaya indirilen beton direkler, henüz toprağa dikilmeden kimliği belirsiz kişilerce kırılarak kullanılamaz hale getirildi.

Yasal süreç başlatıldı

Olayın ardından harekete geçen Dicle Elektrik yetkilileri, kamu hizmeti niteliğindeki altyapı çalışmalarına zarar verildiği gerekçesiyle Mazıdağı Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde, olayla bağlantısı olduğu iddia edilen mahalle muhtarı C.E. ve diğer şüphelilerin isimleri yer aldı. Şirket, konunun takipçisi olacağını belirterek Mazıdağı Kaymakamlığı’nı da resmi olarak bilgilendirdi.

Tüketim oranı Türkiye ortalamasının 8,5 katı

Bölgedeki kaçak elektrik kullanımının ulaştığı boyut, verilerle gözler önüne serildi. Balpınar Mahallesi’nde kaçak kullanım oranının yüzde 96 seviyesinde olduğu, elektrik tüketiminin ise Türkiye ortalamasının 8,5 katına çıktığı tespit edildi. Şirket kayıtlarına göre, sadece son 3 yıl 4 aylık dönemde kaçak yollarla tüketilen elektriğin maliyeti 50 milyon lirayı aştı. Yetkililer, bu durumun sadece şirketi değil, düzenli fatura ödeyen aboneleri ve kamu kaynaklarını da ciddi şekilde zarara uğrattığını vurguladı.

Güvenlik riski her geçen gün artıyor

Aşırı yüklenme nedeniyle mevcut şebekenin sürekli risk altında olduğunu belirten uzmanlar, bölgede yangın ve elektrik çarpması gibi tehlikelerin her an yaşanabileceği uyarısında bulundu. Yaklaşık 1 milyon liralık maddi zarara yol açan sabotajın, aslında mahallenin geleceğini ve güvenliğini hedef aldığını belirten yetkililer, modernizasyon çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti. Yatırımın engellenmesiyle birlikte, bölgedeki altyapı sorunlarının çözümü ve can güvenliğinin sağlanması süreci de gecikmeye uğradı.