Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2023 yılında iki aile arasında çıkan silahlı ve sopalı kavgada 3 kişinin öldüğü davanın duruşması başladı. Dava, Mardin Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya sanıklar ve avukatlar katıldı.
Duruşmanın ardından açıklamalarda bulunan sanıkların avukatı Ramazan Mızrak, olayla ilgili yeni görüntülerin ortaya çıktığını belirtti. Mızrak, kamuoyuna yansıyan bu durumla ilgili hukuki açıdan önemli bir noktaya dikkat çekti:
"Öncelikle, bir kişinin veya bir grubun silah veya sopalarla bir konuta yönelmesi, sadece o evde bulunan kişilerin değil, aynı zamanda kamu düzeninin de güvenliğini tehdit eden ciddi bir durumdur. Türk Ceza Hukukunda haksız ve devam eden bir saldırı karşısında kişinin kendisini ve yakınlarını koruma hakkı bulunmaktadır. Eğer evde bulunan kişiler, başka türlü saldırıyı bertaraf etme imkanı olmaksızın yalnızca saldırıyı durdurmak amacıyla güç kullanmışlarsa, somut olayın özelliklerine göre meşru savunma hükümleri gündeme gelebilir."
Mızrak, olayın temelinde 2023 yılının Eylül ayında gerçekleştiği iddia edilen bir cinsel istismar olayı bulunduğunu belirterek, "Sonrasında yaşanan gelişmeler bunun üzerine meydana gelmiştir. Mağdur kızımız S.Ö.'ye karşı taraftan O.Ö. tarafından reşit olmadığı dönemde cinsel istismarda bulunulmuştur. Bu sırada telefonla görüntü kaydı alınmış ve ardından bu görüntülerin yayılacağı söylenerek şantaj yapılmış, ilişkiye zorlanmıştır. Ancak müvekkilimiz S.Ö. ile O.Ö. evlendikten sonra, karşı taraftan bazı kişiler S.Ö.'ye ait uygunsuz görüntüleri rızası dışında yaymışlardır." dedi.
Mızrak, olayın tüm delillerle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu tür olaylarda peşin hüküm vermek doğru değildir. Olayın tüm delilleriyle, kamera görüntüleriyle, tanık beyanlarıyla ve adli raporlarla birlikte değerlendirilmesi gerekir. Şu anda elimize ulaşan yeni görüntüler bulunmaktadır. Bu görüntüleri Sayın Mahkeme’ye delil olarak sunacağız. Görüntülerde karşı tarafın müvekkillerimize ait konuta silah ve sopalarla gelerek saldırıda bulunduğu görülmektedir." diye konuştu.
Mızrak, Türk Ceza Hukuku'nda meşru savunmanın önemine değinerek, "Meşru savunma, haksız ve devam eden bir saldırıya karşı kişilerin kendilerini veya başkalarını korumasını güvence altına alan önemli bir hukuki kurumdur. Ancak meşru savunmanın oluşup oluşmadığı, saldırının varlığı ve kullanılan savunmanın zorunlu ve orantılı olup olmadığı gibi unsurlar dikkate alınarak mahkemeler tarafından belirlenir. Hiç kimsenin hukuku kendi eliyle uygulama ve anlaşmazlıkları şiddet yoluyla çözme hakkı yoktur. Şiddet yeni mağduriyetler doğurur ve toplumsal barışı zedeler. Biz buradan yetkililerimize sesleniyoruz. Gereğinin yapılmasını istiyoruz. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Olay, 23 Şubat 2025 tarihinde Gökçe Mahallesi’nde meydana gelirken, iki aile arasında henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi yaralanmıştı.

MARDİN'İN KIZILTEPE İLÇESİNDE 2023 YILINDA İKİ AİLE ARASINDA ÇIKAN SİLAHLI VE SOPALI KAVGADA 3 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DAVANIN DURUŞMASI BAŞLADI.
