Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Menderes'te siyasi dengeler değişti: Başkan vekili seçimi tamamlandı

Menderes'te siyasi dengeler değişti: Başkan vekili seçimi tamamlandı

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'in tutuklanıp görevden uzaklaştırılmasının ardından gerçekleşen meclis seçiminde, dördüncü turda 15 oy alan Cumhur İttifakı adayı Asuman Şen belediye başkan vekili oldu.

İzmir'in Menderes ilçesinde, Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in yürütülen adli soruşturmalar kapsamında tutuklanması ve ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasıyla boşalan belediye başkan vekilliği koltuğu için sandık kuruldu. Menderes Belediye Meclisi Salonu'nda düzenlenen olağanüstü oturum, bölge siyasetinin önde gelen isimlerinin katılımıyla oldukça hareketli bir atmosferde gerçekleşti. Siyasi partilerin üst düzey temsilcilerinin takip ettiği seçimde zafer, dördüncü turda rakiplerini geride bırakan Cumhur İttifakı adayı Asuman Şen’in oldu.

Operasyon Dalgaları ve Adli Sürecin Gelişimi

Seçim sürecini tetikleyen gelişmeler, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yürütülen geniş kapsamlı bir soruşturmayla başladı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, rüşvet, irtikap, resmi belgede sahtecilik ve imar kirliliğine yol açma gibi ciddi iddialarla başlatılan operasyonlar sonucunda, Başkan İlkay Çiçek de dahil olmak üzere 16 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Ağustos ayı başında MİT, Emniyet İstihbarat ve JASAT ekiplerinin katılımıyla gerçekleşen operasyonlarda belediye üst yönetiminden birçok isim yakalandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Belediye Başkanı İlkay Çiçek, yardımcısı Rüzgar Sönmez, teknik birim müdürleri ve bazı meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 10 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Anayasa ve Belediye Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince Çiçek'in görevden uzaklaştırılmasıyla belediye meclisi yeni vekili belirlemek üzere toplandı.

Sandıkta Dört Turlu Nefes Kesen Oy Maratonu

Toplam 28 meclis üyesinin katılımıyla gizli oy, açık tasnif usulüne göre yapılan seçimde, adaylar arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. Cumhur İttifakı’ndan Asuman Şen, CHP’den Mehmet Ali Akar, Yeni Parti’den Barış Gürsoy ve bağımsız aday Mustafa Öztürk'ün yer aldığı ilk üç turda mevzuatın aradığı salt çoğunluk sağlanamadı.

İlk turda 12 oy alan Asuman Şen, sonraki turlarda da üstünlüğünü korusa da gerekli oy sayısına ulaşılamadığı için süreç dördüncü tura taşındı. En çok oyu alan iki adayın yarıştığı son turda 1 oy geçersiz sayılırken, rakibi Barış Gürsoy’un 12 oyuna karşılık 15 oy toplayan Cumhur İttifakı adayı Asuman Şen, Menderes Belediyesi’nin yeni Başkan Vekili olarak göreve seçildi.