İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Menemen'de vatandaşlardan 'moloz' dökümüne tepki

Menemen'de vatandaşlardan 'moloz' dökümüne tepki

İzmir'in Menemen ilçesi Koyundere mevkisinde yaşayan vatandaşlar, hafriyat sahasına dökülen molozların asbest nedeniyle çevreye zarar verdiği gerekçesiyle bir araya gelip, protesto gösterisi düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Kent genelinde ihtiyaç duyulan moloz döküm sahalarının tespitin ve buradaki çalışmalar planlı ve bilimsel çalışmalar doğrultusunda yapmaktadır" denildi. 

DHA- Menemen ilçesi Koyundere mevkisinde bir araya gelen vatandaşlar, hafriyat sahasına dökülen molozların asbest nedeniyle çevreye zarar verdiğini savundu.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından molozların boşaltıldığı alana, 10 gün önce yeniden Büyükşehir Belediyesi ekiplerince moloz dökülmeye başlandığını söyleyen vatandaşlar bir araya gelip, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya ilçenin mahalle muhtarları, çevre örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

menemen4

'HER GÜN 100 KAMYON MOLOZ GELİYOR'

Bölge sakinleri adına basın açıklamasını yapan Gazi Mahallesi Muhtarı Kadri Kahya, 980 hanenin bulunduğu alana daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından moloz döküldüğünü ileri sürüp, "Deprem molozları döküldüğünde, asbest nedeniyle daha fazla moloz dökülmesini istemediğimizi söylemiştik ama 10 gün önce her gün yaklaşık 100 kamyon gelerek alana moloz dökmeye başladı. Buraya 100 metre ileride okul, 420 hane var. Yanımızda cami, arkasında site var. 420 hanenin içine bombayı çekip atmak insanları kanser yapıp öldürmek demektir. İzmir'in çöpünü Menemen kaldıramaz. 15 gün süre veriyoruz, burmenemen5aya çam ağaçlarını dikeceğim. İlk kazmayı ben vuracağım. Arıcılar, 'Asbestten arılarım ölüyor' diyor. Arıların ölmesi insanların ölmesi demektir. Doğa katliamı istemiyoruz" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde ihtiyaç duyulan moloz döküm sahalarının tespitini ve buradaki çalışmaları planlı ve bilimsel çalışmalar doğrultusunda yapmaktadır. Belirlenen sahaların kapasitesinin dolmasının ardından yürütülen rehabilitasyon projeleriyle bu sahalar yeşil alan olarak kente kazandırmaktadır. Bahsi geçen Koyundere'deki hafriyat döküm sahası da bu gerçekler ışığında belirlenmiştir. Alana ilişkin süreç bahsedilen plan dahilinde ilerlemektedir. Alanın mülkiyeti belediyemize aittir. İmar planlarında ağaçlandırılacak alan olarak geçmektedir. Uzun yıllardır hafriyat dolgu sahası olarak kullanılan alan yine hazırlanan proje doğrultusunda ağaçlandırılarak kent ormanı haline getirilecektir. Söz konusu sahada aynı zamanda özellikle Menemen Ovası'nda tarlalara kaçak olarak dökülen moloz ve inşaat atıklarının da geri kazanımı yapılarak bu atıkların ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır. Bu faaliyet ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Çevresel Etki Değerlendirme görüşü ve Geri Kazanım Lisansı alınmış olup bakanlık yetkililerince faaliyetin uygun olduğuna dair onay verilmiştir. Tesiste bakanlığın istemiş olduğu tüm önlemler alınmış, bununla da yetinilmeyerek ses ve toz gidermeye yönelik ilave çalışmalar da yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.

menemen1

menemen2