Kocaeli'deki devasa MESEM yolsuzluğu davasında mahkeme, tutuklu iki sanık için 1'er milyon lira kefaletle tahliye kararı verdi. Kararın ardından tutukluluğu süren bir sanığın yakınları fenalaşarak hastanelik oldu.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve Türkiye genelinde büyük yankı uyandıran Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) usulsüzlüğü davasında sular durulmuyor. İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üzerinden kurgulanan ve kamuyu yaklaşık 78 milyon lira zarara uğrattığı öne sürülen sistemle ilgili 206 sanıklı yargılama süreci, Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.
Devletin kasasından haksız kazanç sağlandığı ve binlerce vatandaşın kişisel verilerinin izinsiz kullanıldığı iddiasıyla açılan davada, bugün 17 sanığın savunmaları dinlendi.
Sanıklardan savunma geldi: "Sadece çay servisi yaptım"
Duruşmada söz alan sanıklar, suçlamaları reddederek sorumluluğu birbirlerine attı. Aracı şirketle bağlantısı olduğunu belirten bazı sanıklar, projenin yasal olduğunu düşündüklerini iddia ederken, ofiste sadece temizlik ve çay servisi işlerine baktığını savunan bir sanık ise olayla hiçbir ilgisinin bulunmadığını öne sürdü. Okul müdürü R.Ş. ise projenin zorunlu tutulduğunu savunarak, yaşanan aksaklıkları üst makamlara bildirdiğini iddia etti.
Kefaletle tahliye kararı salonu karıştırdı
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan E.B. ve N.B. hakkında 1'er milyon TL kefalet ödemeleri şartıyla tahliye kararı verdi. Okul müdürü R.Ş. ve aracı firma sahibi S.Ö.'nün ise tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.
Kararın açıklanmasıyla birlikte duruşma salonunda hareketli anlar yaşandı. Tahliye edilenlerin yakınları sevinç gösterisinde bulunurken, tutukluluk kararı devam eden S.Ö.'nün babası ve ağabeyi büyük bir üzüntü yaşadı. Fenalaşarak yere yığılan iki kişiye salondaki sağlık ekipleri müdahale etti.
77 milyon liralık dev dava
İddianamede, sanıkların "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme" suçlarından 19 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Kocaeli merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonlarla gün yüzüne çıkan skandalın bir sonraki duruşması 3 Kasım tarihinde görülecek.