Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Muğla'da yangın emniyet yolları 2 bin kilometreye ulaşacak

Muğla'da yangın emniyet yolları 2 bin kilometreye ulaşacak

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, yangın emniyet yollarının uzunluğunu artırarak orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlık yapıyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadelede kritik öneme sahip yangın emniyet yolu ve şeritlerinin yapım, bakım ve temizlik çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 2026 yılı programı kapsamında yeni yolların inşası sürerken, mevcut yangın emniyet yollarının bakım ve yol kenarı temizlik çalışmaları da tamamlanmakta.

Muğla ve Aydın illeri kapsamındaki sorumluluk alanında toplam 1.865 kilometre yangın emniyet şeridi bulunuyor. 2026 yılı yatırım programı çerçevesinde 157 kilometre yeni yangın emniyet yolu yapılması planlanırken, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında Bördübet, Karacasöğüt ve Datça Emecik bölgelerinde 17 kilometre yeni orman yolu yapımı başarıyla tamamlandı.

Yangın emniyet şeritleri, olası orman yangınlarında kara ekiplerinin güvenli müdahale hatları oluşturmasına ve yangının ilerlemesini durdurmasına yardımcı olmaktadır. Bu doğrultuda, her yıl yangın sezonu öncesinde bu yollar üzerinde bakım ve temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yangın emniyet şeritlerinde yer alan yanıcı maddelerin temizlenmesi sağlanarak, arazözler ve iş makinelerinin bölgeye hızlı ve güvenli ulaşımı için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

Yangın emniyet yolu yapım ve bakımının yanı sıra yol kenarı temizlik çalışmaları ve YARDOP projeleri de sürdürülüyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2026 yılında 1.029 kilometre yol kenarı temizliği gerçekleştirdi. Yerleşim alanları ile ormanlık alanlar arasında koruyucu hat oluşturmayı amaçlayan YARDOP Projesi çerçevesinde 2026 yılı için 100 kilometre YARDOP çalışması gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Yangın sezonu öncesinde yürütülen bu çalışmaların, ormanların korunmasına ve can ile mal güvenliğinin sağlanmasına büyük katkı sunduğu ifade ediliyor. Yangın şeridi çalışmaları nedeniyle olası yangınların mahallelere sıçramasının engellenmesine katkıda bulunduğunu belirten Marmaris Çetibeli Muhtarı Hüsamettin Yiğit, "Orman yollarının köylü için çok büyük önemi var. Yangınların önlenmesi için önce yol lazım. Orman teşkilatından ve yapılan hizmetlerden teşekkür ederiz. YARDOP projesi orman ile mahalleyi ayırmıştır, böylece tehlikelerin birbirine sıçraması önlenmiştir," dedi.

Yangın şerit yolu uzunluğu 2 bin kilometreye çıkıyor

Yangın şerit yolu uzunluğu 2 bin kilometreye çıkıyor