Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler New York’ta Türk rüzgarı: Miras Masası dünya devlerini ağırladı

New York’ta Türk rüzgarı: Miras Masası dünya devlerini ağırladı

ABD’nin kalbi New York, 2026 Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde unutulmaz bir gastronomi şölenine sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen "Miras Masası" etkinliği, sadece yemekleri değil, Türk kültürünün sağlıklı ve geleneksel dokusunu da uluslararası arenaya taşıdı.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında New York Türk Evi’nde kurulan özel sofrada, Anadolu’nun kadim lezzetleri diplomatik ve kültürel bir köprü kurdu.

ABD’nin kalbi New York, 2026 Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde unutulmaz bir gastronomi şölenine sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen "Miras Masası" etkinliği, sadece yemekleri değil, Türk kültürünün sağlıklı ve geleneksel dokusunu da uluslararası arenaya taşıdı. Birleşmiş Milletler temsilcilerinden diplomatlara, medya dünyasından iş insanlarına kadar geniş bir yelpazede katılımın sağlandığı gece, Türk mutfağının zenginliğini gözler önüne serdi.

Gastronomi diplomasisi sahnede

Gastro Turizm Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen etkinlik, Türk mutfağının sadece kebap ve baklavadan ibaret olmadığını, şifalı bitkiler ve doğal ürünlerle beslenen derin bir kültüre sahip olduğunu kanıtladı. Davetliler, Anadolu’nun farklı yörelerinden gelen özel lezzetleri deneyimleme fırsatı bulurken, özellikle yerinde hazırlanan sıcak gözlemeler konukların büyük beğenisini topladı.

Sağlıklı yaşamın anahtarı Türk sofrasında

Etkinliğin konuşmacısı Dr. Ender Saraç, yaptığı İngilizce sunumda Türk mutfağının "süper gıdalar" olarak adlandırılabilecek şevketibostan, sumak, zahter ve şalgam suyu gibi ürünlerine vurgu yaptı. Saraç, Türk mutfağının bağışıklık sistemini güçlendiren yapısını anlatırken, aynı zamanda sofra adabı ve ruhun beslenmesi gibi kültürel ritüellerin de altını çizdi. Saraç, "Anadolu kültürünü orijinal haliyle dünyaya tanıtabilirsek, ülkemiz adına çok güçlü bir ihracat kapısı aralamış oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kültürel köprüler kuruldu

Etkinliğin bir diğer dikkat çeken ismi olan Taşkın Bakery Yönetim Kurulu Üyesi Derya Taşkın ise, 30 yıldır Amerika’da Türk ürünlerini markalaştırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Taşkın, "Türk Evi’nde bu atmosferi solumak ve yabancı misafirlerimize kendi kültürümüzü anlatabilmek bizim için bir onur. Gastronomi üzerinden iki ülke arasında kurduğumuz bu köprü, kültürel etkileşimin en lezzetli hali" ifadelerini kullandı. New York’ta gerçekleştirilen bu özel buluşma, Türk mutfağının dünya sahnesindeki yerini bir kez daha sağlamlaştırdı.