İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Sit alanına rezidans!

Sit alanına rezidans!

TOKİ’nin İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerini yenileme çalışmalarına finansman oluşturmak için Bathonea antik kentinin de yer aldığı Küçükçekmece Gölü kıyısındaki 1 milyon 783 bin metrekarelik arazi imara açıldı.

İstanbul Üniversitesi'nin Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar yerleşkelerindeki ekonomik ve fiziksel ömrünü tamamlamış eğitim-öğretim ve hizmet binaları ile tescilli yapıların yenilenebilmesi için kaynak oluşturulması amacıyla 2014 yılında TOKİ ile protokol imzalanmıştı. Protokol ile yeni yerleşkelerdeki binaların TOKİ tarafından inşa edilmesi karşılığında bu tesislerin finansmanında kullanılmak üzere üniversitenin atıl durumundaki Halkalı ve Avcılar'daki taşınmazları TOKİ'ye devredildi. Protokolün Antik Bathonea Kenti kazılarının sürdüğü alanı da kapsaması yıllardır tartışma konusuydu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tartışmalı alan için hazırlanan planları onaylayarak itirazlar için askıya çıkardı. Plan ile Avcılar Firukzöy'de Küçükçekmece Gölü'nün kıyısındaki 1 milyon 783 bin metrekarelik alan imara açıldı.

100 binlik plan değişikliği
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; plan çalışması ile İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yapıldı. “Fuar, Panayır, Festival Alanı”, “Kentsel Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı”, “Sit Alanı”, “Jeolojik Sakıncalı Alan” ve “Üniversite Alanı” alanı olarak belirlenen parseller, “Kentsel Gelişme Alanı ve Üniversite Alanı” olarak düzenledi.

10 bin metrekare alan
Hazırlanan planın açıklama raporuna göre planlama alanının güney ve doğusu 1. derece, batısı ise 3. derece arkeolojik sit alanı ile çevrili. Küçükçekmece Gölü'nün batısında “üniversite” olarak gösterilen alanın, 1. derece arkeolojik sit alanı olması yıllardır tartışma konusuydu. Açıklama raporunda 2010 tarihli kararı ile   Avcılar Küçükçekmece Gölü çevresinin  3. derece arkeolojik sit alanı kapsamından çıkarılmasına karar verildiği hatırlatıldı.  Eşkinoz Deresi'ne bakan batı kısımdaki 6340 sayılı parsel ise 3. derece sit alanında kaldığı için planın dışında bırakıldı.  2016 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde sondaj ve kazı çalışmalarında ortaya çıkan kalıntılar tescil edilerek koruma gurubu derecesi “1” olarak belirlendi. Planda tarihi eser çıkan 4435 sayılı parselin yaklaşık 10 bin metrekarelik kısmı “Korunacak alan” olarak belirlendi.

Yeşil alan düzenlemesi
İstanbul Çevre Düzeni Planı kararları doğrultusunda planlama alanının batısında kalan Eşkinoz Deresi Vadisi ve çevresinin İstanbul metropoliten alanının yeşil alan ihtiyacının karşılanması için Bahçeşehir'den başlayarak Küçükçekmece Gölü'ne uzanan alan rekreasyon vadisi olarak düzenlendi. Planlama alanının doğusunda bulunan aynı zamanda 1. derece arkeolojik sit alanı olan Küçükçekmece Gölü kıyıları arasında bağlantıyı sağlayacak yeşil kuşaklar planlandı.