Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Tarihi Kentler Birliği’nin 2026 yılı 1. Olağan Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin parti ayrımı gözetmeksizin kültürel mirası koruma noktasında birleşmesi gerektiğini vurguladı.
Ankara Kocatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Birlik Meclisi 2026 Yılı 1. Olağan Toplantısı, Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye başkanlarını bir araya getirdi. Toplantıda söz alan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, tarihi dokunun korunmasının bir tercih değil, gelecek nesillere karşı bir sorumluluk olduğunu belirtti.
Kültürel Mirasın Geleceği İçin Ortak Akıl
Başkan Büyükkılıç, konuşmasında Tarihi Kentler Birliği’nin sadece bir kurum değil, aynı zamanda yerel yönetimlerde bir uzlaşı ekolü olduğunu ifade etti. Büyükkılıç, "Tarih ve kültür, kimliğimizin temel taşıdır. Bu eserleri korumadan geleceği inşa edemeyiz. Anadolu coğrafyasının her köşesi ayrı bir değer, bu değerlere sahip çıkmak için siyasi görüşlerimizi bir kenara bırakıp ortak akılla hareket etmeliyiz" dedi.
Geçmişin İzinde, Geleceğin İnşasında Yeni Hedefler
Birlik çatısı altında yürütülen restorasyon projeleri ve turizm master planlarının önemine değinen Büyükkılıç, merhum Prof. Dr. Metin Sözen’in vizyonunu hatırlatarak, bölgesel kalkınmanın önemine vurgu yaptı. Özellikle Kapadokya bölgesinin Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Aksaray gibi illerle bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirten Büyükkılıç, şu önerilerde bulundu:
Tarihi yapıların afet dirençlerinin bilimsel raporlarla belirlenmesi ve önceliklendirilmesi.
Modern kentlerde sanatın teşvik edilmesi ve sanatçılar için yeni yaşam alanları oluşturulması.
Şehirlerin kültürel zenginliklerinin turizmle entegre edilerek kalkınma modellerine dönüştürülmesi.
Seçim Sonuçları ve Yeni Dönem
Toplantının devamında gerçekleştirilen seçimlerde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yeniden Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı’na seçildi. Yapılan oylama sonucunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da birliğin Encümen Üyeliği görevine getirildi. Yeni dönemde encümen üyeleri arasında Mut, Menteşe, Bartın, Niğde, Kars ve Sur belediye başkanları da yer aldı.
Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyen Büyükkılıç, "Daha büyük hedeflere ulaşmak için kamu, yerel yönetim ve sivil toplum iş birliğini en üst seviyeye taşıyacağız" diyerek sözlerini noktaladı.