Kahramanmaraş genelinde buğday hasat sezonunun tamamlanmasıyla birlikte, kırsal mahallelerde kış aylarının en önemli hazırlıklarından biri olan bulgur mesaisi hız kazandı. Kentin köklü gelenekleri arasında yer alan buğday kaynatma geleneği, özellikle Andırın ilçesinde tüm canlılığıyla devam ediyor. Yılın bu döneminde tarlalardan toplanan mahsuller, kış sofralarında yerini almak üzere dev kazanlarda kaynatılmaya başlandı.
Akifiye Mahallesi'nde odun ateşinde kış hazırlığı telaşı
Andırın ilçesine bağlı Akifiye Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle kışlık gıda ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya geliyor. İmece usûlüyle kurulan büyük kazanlarda sabahın erken saatlerinden itibaren odun ateşinde kaynatılan buğdaylar, mahalle sakinlerinin ortak emeğiyle hazırlanıyor. Gün boyu süren bu zahmetli süreç, hem komşuluk ilişkilerini güçlendiriyor hem de yerel kültürün nesilden nesile aktarılmasını sağlıyor.
Kaynatılan buğdaylar güneşte kurutularak değirmene gönderiliyor
Kazanlarda kıvam alana kadar kaynatılan buğdaylar, daha sonra geniş alanlara serilerek güneş altında kurutulmaya bırakılıyor. Doğal yöntemlerle kurutma işleminin tamamlanmasının ardından ürünler değirmenlere sevk ediliyor. Değirmenlerde öğütülen buğdaylar; bulgur, dövme, un ve yörenin vazgeçilmezi olan tarhana gibi kış boyunca tüketime hazır temel gıda maddelerine dönüştürülüyor.

"kışlık yiyeceklerimizi kendi emeğimizle hazırlıyoruz"
Üretim sürecine dair değerlendirmelerde bulunan yöre sakinlerinden Senem Kayıran, buğday hasadını başarıyla tamamladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Buğday hasadımızı çok şükür tamamladık. Şimdi de bulgur kaynatıyoruz. Bunlar bizim kışlık yiyeceklerimiz. Bulgurun yanı sıra dövme, un ve tarhana gibi diğer hazırlıklarımızı da yapıyoruz. Kış boyunca tüketeceğimiz ürünleri kendi emeğimizle hazırlıyoruz."
Kendi elleriyle ürettikleri gıdaları tüketmenin mutluluğunu yaşayan vatandaşlar, geleneksel üretim modelinden ödün vermeden kışa hazırlık yapmaya devam ediyor.