Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Vanlı dağcıların iki günde iki zirve rekoruyla dikkat çekti

Vanlı dağcıların iki günde iki zirve rekoruyla dikkat çekti

Rota Doğa Spor Kulübü antrenörleri, Rize ve Gürcistan'daki dev zirvelere başarıyla tırmandı. Performanslarıyla dikkat çektiler.

Rota Doğa Spor Kulübü antrenörleri Sedat Karacan ve Fatih Cingü, iki günde iki büyük zirveye ulaşarak yüksek irtifa dağcılığındaki yeteneklerini sergiledi. İlk olarak Rize'deki Verçenik Dağı zirvesine 29 Ağustos 2026 tarihinde ulaşan ekip, kısa bir dinlenme süresinin ardından Gürcistan'ın 5 bin 54 rakımlı Kazbek Dağı'na yöneldi.

Kazbek Dağı'nda zorlu tırmanış

30 Ağustos'ta yürüyüş ve tırmanış ekipmanlarıyla Kazbek için yola çıkan iki dağcı, yaklaşık altı saatlik zorlu bir yürüyüşün ardından 3 bin 600 metre rakımda kamp alanına ulaştı. Burada yaptıkları hazırlıkların ardından, gece yarısı zirve tırmanışına başladılar. Zorlu hava koşulları, karanlık ve sis, tırmanışı daha da sıkıcı hale getirdi. Ancak bu şartlarda bile ekip, yüksek irtifa performansını sergileyerek ilerlemeye devam etti.

Bağımsız rotalar oluşturuldu

Bulundukları rotada yaklaşık 45 dağcı ile birlikte tırmanan Karacan ve Cingü, görüş mesafesinin azalması nedeniyle kendi rotalarını oluşturmayı başardılar. İlk olarak 5 bin 14 metre yükseklikteki Kazbek Batı Zirvesi’ne ulaşan ekip, buranın ana zirve olmadığını fark ettikten sonra yükseleyerek 11.30'da 5 bin 54 metre ile ana zirveye ulaştı. Bu zorlu yolculuğu, kendileriyle birlikte birkaç uluslararası dağcı daha başardı.

Üstelik tırmanışın ilginç bir detayı, onlara eşlik eden bir köpeğin de zirveye ulaşmaktı. Zorlu kulelerin arasında karşılarına çıkan bu köpek, dağcıların peşinden ayrılmadan 5 bin metrenin üzerindeki zirveye kadar onlara eşlik etti.

Zirve tırmanışının ardından Karacan ve Cingü, saat 14.40'da kamp yerlerine döndüler. Geceyi burada geçiren dağcılar, 1 Eylül sabahı, kampı toplayarak geçiş noktasına geri döndüler ve tırmanışlarını başarıyla tamamladılar.

RİZE’DEKİ VERÇENİK DAĞI ZİRVESİNİN HEMEN ARDINDAN GÜRCİSTAN’A GEÇEN ROTA DOĞA SPOR KULÜBÜ...

RİZE’DEKİ VERÇENİK DAĞI ZİRVESİNİN HEMEN ARDINDAN GÜRCİSTAN’A GEÇEN ROTA DOĞA SPOR KULÜBÜ ANTRENÖRLERİ SEDAT KARACAN VE FATİH CİNGÜ, 5 BİN 54 METRE RAKIMLI KAZBEK DAĞI’NA TIRMANDI.