İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında yürütülen davanın duruşması, Sumud Filosu aktivisti gazeteci Yaşar Yavuz’un katılımıyla gerçekleştirildi. Cezasızlığın sona ermesi için yapılan bu hukuki girişim, Türkiye’nin uluslararası hukuk konusundaki duruşunu pekiştiriyor.
Davada önemli açıklamalarda bulundu:
Gaziantep Adliyesi’nin önünde basın açıklaması yapan Yavuz, 2025 yılının Eylül ayında Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla Akdeniz’e açıldıklarını belirtti. Açıklamalarında, 1 Ekim 2025’te uluslararası sularda İsrail güçleri tarafından gemilerine yapılan müdahaleyi ve sonrasında yaşananları detaylandırdı.
“İsrail’in egemenlik alanında değildik. Bu nedenle yaşanan bu müdahale hukuksuzdur” diyen Yavuz, kendileriyle birlikte alıkonulan aktivistlerin Aşdod Limanı’na götürüldüğünü, burada saatler süren sorgulamaların ardından Negev Çölü’nde bulunan Ketziot Cezaevi’ne sevk edildiklerini aktardı.
Cezasızlık politikalarına karşı duruş:
Yavuz, üç gün süresince fiziksel ve psikolojik işkence, hakaretler ve ölüm tehditleriyle karşılaştıklarını ifade ederek, bu nedenle İsrailli failler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını vurguladı. Ayrıca, “70 bin 470 kişi, Gazze’de şiddet olayları sonucunda hayatını kaybetti. Bunların önemli bir kısmı çocuk” diyerek Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekti.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2026/108 Esas sayılı dosya kapsamında Netanyahu ve suç ortaklarına karşı dava sürecinin devam ettiğini belirten Yavuz, Türkiye’nin attığı adımların uluslararası düzeyde önemli bir etki yarattığını ifade etti. “Hukukun güçlüler karşısında susturulmasına izin verilmemeli. Cezasızlık, yalnızca geçmiş suçların üzerini örtmekle kalmaz; gelecekteki suçların da yolunu açar” dedi.

STANBUL 11. AĞIR CEZA MAHKEMESİ’NİN İSRAİL BAŞBAKANI BİNYAMİN NETANYAHU VE İSRAİLLİ YETKİLİLER HAKKINDA YÜRÜTÜLEN DAVANIN DURUŞMASINA, SUMUD FİLOSU AKTİVİSTİ GAZETECİ YAŞAR YAVUZ GAZİANTEP ADLİYESİ’NDEN KATILDI. DAVANIN DURUŞMASININ ARDINDAN YAVUZ, GAZİANTEP ADLİYESİ VATANDAŞ GİRİŞİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.