Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun, partilerinden istifa ettiklerini duyurdu. İki milletvekili, istifa kararlarını sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı.

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Salih Uzun, istifasını sosyal medya üzerinden yayınladığı bir metinle şöyle duyurdu:

"33 yıl önce, henüz Mülkiye'de öğrenci iken girişinde Anavatan Partisi Genel Merkezi yazan kapıdan içeriyer adım attığım ilk gündem bugüne kadar, oraya veda etmek zorunda kalacağımızı hiç düşünmemiştim. Çünkü o gün Türkiye'nin demokratik birikiminin mihenk taşı ve tarihsel çatısı olan o kapı, benim için her zaman bir binadan çok daha fazlası idi. Dün üzerinde Anavantan Partisi şimdiyse Demokrat Parti yazıyorsa merkez sağı birleştirmek için kat eidlen uzun ve meşakkatli yolun sonucudur.

Anavatan Partisi'nin son Genel Başkanı sıfatıyla yaptığım son konuşmada, merkez sağ siyasetin Türkiye'nin çimentosu ve sağduyu hareketi olduğunu söylemiştim. Bu umut ve inançla Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'ni tek çatı altında birleştirmiştik. Aynı iddiası 2022 yılındaki kurultayda da tekrarlamıştım. Siyasete baktığım yeri özetleyen o sözler hem bir temenni hem de bir uyarı idi . Üzülerek görüyorum ki geldiğimiz noktada ne temennilere kulak asılmış ne de uyarılarak dikkat edilmişti. Merkez siyasetin tarihsel adresi olma sorumluluğuna uygun davranılmamıştır. 

Sözün kısası, genjel başkanlığa kadar her kademe görev yaptığım partime veda ediyorum. 33 yıl önce girdiğim o binadan, ihtiyacımız olan çatıyı inşa etmek üzere ayrılıyorum. O bina içerisinde yapmaya çalışıp yapamadıklarımı, dışarıda yapmak için bu kararı alıyorum.

Çünkü Türkiye'nin geleceği, uçlara savrılan siyasi yaklaşımların insafına bırakılmamalıdır. Devlet ile toplum arasında yıkılmış olan köprüler acil olarak tamir edilmelidir. Cumhuriyet tüm kurumları ile derhal ayağa kaldırılmalıdır. Merkez zaruridir, Makul mümkündür. Başaracağız". 

Murat Kurum: İzmir'e yapay zeka değil yapan zeka lazım! Murat Kurum: İzmir'e yapay zeka değil yapan zeka lazım!

Cemal Enginyurt Resmi X Hesabından Video ile İstifasını Duyurdu 

Cemal Enginyurt'un resmi X hesabından yaptığı açıklama gündem oldu. Enginyurt açıklamasında "Bugün itibari ile Demokrat Parti'den istifa ediyorum. Yüce Türk milletine ve kamuoyuna arz ederim" dedi. 

Cemal Enginyurt-2

Cemal Enginyurt Kimdir?

Cemal Enginyurt (d. 9 Nisan 1965, Dedeli), Türk siyasetçi, gazeteci ve İstanbul milletvekili olarak tanınmaktadır. Cemal Enginyurt, 9 Nisan 1965'te Ordu'nun Dedeli köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ordu'da tamamladıktan sonra, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nde tamamladı. Enginyurt, siyasal mücadelesine genç yaşta başladı. Henüz lise 1. sınıf öğrencisiyken, 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle 3 yıl hapis cezası aldı. Darbe sonrası, Ülkü Ocakları'nın yasaklanmasının ardından "Bizim Ocak" dergisi aracılığıyla ülkücü teşkilatlanmaya katıldı ve 1986 yılında Ordu'da Bizim Ocak dergisi il temsilciliğini kurarak, 12 Eylül sonrası Ordu'daki ilk Ülkü Ocakları faaliyetlerini başlattı.

Siyasi kariyerine 1991 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) il sekreteri olarak adım atan Enginyurt, 1993 yılında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeliğine seçildi. Aynı yıl, MHP Ordu il başkanı oldu. 1994 yerel seçimlerinde MHP'nin Ordu Belediye Başkan adayı olarak sahaya çıktı, ancak seçilemedi. 1995 seçimlerinde ise MHP'nin Ordu 1. sıra milletvekili adayı oldu.

1997 yılında MHP Ordu il başkanlığına yeniden seçilen Enginyurt, 1999 seçimlerinde MHP'nin 1. sıra milletvekili adayı olarak Ordu'dan seçilerek, partisinin Ordu'da milletvekili çıkaran ilk ismi oldu. 21 Aralık 2000'de Rahşan Affı'na destek vererek kabul oyu verdi.

2012'de yeniden MHP Ordu İl Başkanlığı görevine getirilen Enginyurt, bu görevini 2014 yılına kadar sürdürdü. 2014 yerel seçimlerinde MHP'nin Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu ancak seçilemedi. Haziran 2015 genel seçimlerinde MHP Ordu 1. sıra milletvekili adayı olarak tekrar yarışa katıldı ancak seçilemedi. 2018 yılında yapılan genel seçimlerde ise yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girmeyi başardı.

Editör: Mertcan Taner