İran’da haftalardır süren protestolar, uluslararası diplomatik trafiği hızlandırdı. ABD medyasına yansıyan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi arasında önemli bir telefon görüşmesi gerçekleşti.
CAN KAYBI ARTIYOR
28 Aralık 2025’te hayat pahalılığına karşı başlayan ancak kısa sürede rejim karşıtı gösterilere dönüşen protestolar ülke genelinde devam ederken, yaşanan şiddet olayları nedeniyle can kaybı da artıyor. ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), son bilanço olarak ölü sayısının 538'e ulaştığını duyurdu. Açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin 490’ı sivil, 48’i ise güvenlik görevlisi.
HEDEF İKİ ÜLKE ARASINDA GERİLİMİ AZALTMAK
Görüşmede, İran’daki gösterilerin gidişatı ve bu durumun bölgesel güvenliğe etkisi masaya yatırıldı. ABD basını, İranlı Bakan Arakçi’nin bu temasla birlikte iki ülke arasındaki gerilimi azaltmayı hedeflediğini, Washington’un ise İran’a yönelik olası askeri hamleleri şimdilik ertelemek istediğini öne sürdü.
Tarafların önümüzdeki günlerde yeni bir görüşme yapabileceği belirtilirken, Tahran yönetiminden henüz gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.