Hazine Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, Donald Trump imzasını taşıyan yeni dolar banknotlarının basımı haziran ayında yapılacak. Basım sürecine ilişkin teknik detaylara yer verilmezken, söz konusu banknotların dolaşıma giriş tarihi hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Bu gelişme, ABD para sisteminde uzun süredir uygulanan geleneksel imza düzeninde bir değişikliğe işaret ediyor. Daha önce basılan banknotlarda yalnızca Hazine Bakanı ve ilgili yetkililerin imzaları bulunuyordu.
Görevdeki Başkanın İmzası İlk Kez Kullanılacak
Yeni düzenleme kapsamında Donald Trump’ın imzasının banknotlarda yer alacak olması, ABD tarihinde bir ilk olarak kayda geçti. Daha önce görevde bulunan hiçbir ABD başkanının imzası, dolaşımdaki para birimleri üzerinde kullanılmamıştı.
Bu uygulamanın, ülkenin 250’nci yılı kapsamında hazırlanan özel banknot serisiyle bağlantılı olduğu bildirildi. Söz konusu yıldönümü için hazırlanan banknotlarda farklı tasarım ve unsurların yer alabileceği ifade edilirken, detaylı içerik paylaşılmadı.
Hazine Bakanı Scott Bessent’in İmzası da Yer Alacak
ABD Hazine Bakanlığı, yeni banknotlarda yalnızca başkanın değil, aynı zamanda Hazine Bakanı Scott Bessent’in imzasının da bulunacağını açıkladı. Bu durum, mevcut uygulamanın tamamen kaldırılmadığını, ancak yeni bir imza unsurunun eklendiğini gösteriyor.
Hazine Bakanı Bessent konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uygulamanın ülke tarihi açısından önemine değindi. Açıklamasında, bu adımın ABD’nin 250’nci yılı ve Başkan Donald Trump’ın başarılarının tanınması açısından anlam taşıdığını ifade etti.
Hangi Küpürlerde Kullanılacağı Açıklanmadı
Yeni banknotlara ilişkin merak edilen konular arasında, Trump’ın imzasının hangi küpürlerde yer alacağı bulunuyor. Ancak Hazine Bakanlığı bu konuda henüz detaylı bilgi paylaşmadı.
Ayrıca banknotların basımının ardından ne zaman dolaşıma gireceği de belirsizliğini koruyor. Yetkililer, bu konulara ilişkin ilerleyen süreçte açıklama yapılacağını bildirdi.
Yeni Tasarım Sürecine İlişkin Bilgiler Sınırlı
250’nci yıl kapsamında hazırlanacak banknotların tasarım özellikleri, güvenlik unsurları veya görsel değişikliklerine ilişkin bilgiler kamuoyuyla paylaşılmadı. Mevcut açıklamalar, yalnızca imza değişikliğine odaklanmış durumda.
ABD Hazine Bakanlığı’nın ilerleyen dönemde hem tasarım hem de dolaşım sürecine ilişkin daha kapsamlı bilgilendirme yapması bekleniyor.