İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya ABD'den Türkiye’ye stratejik övgü: Barışın anahtarı Ankara’da!

ABD'den Türkiye’ye stratejik övgü: Barışın anahtarı Ankara’da!

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Türkiye’nin hem NATO’daki rolünü hem de Ukrayna-Rusya krizindeki yapıcı tutumunu övgüyle anlattı. Barrack, “Türkiye, bölgesel barışın inşasında ve arabuluculukta kilit bir rol üstleniyor” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye'nin son dönemde küresel diplomaside oynadığı rolü net ifadelerle vurguladı. İstanbul’da düzenlenen zirveye dikkat çeken Barrack, “Türkiye, geleneksel olarak hem Rusya hem Ukrayna ile güçlü ilişkilere sahip. Bu nedenle de barış için vazgeçilmez bir aktör” açıklamasında bulundu.

NTV’ye konuşan Barrack, Türkiye’nin sadece büyük bir NATO müttefiki olmadığını, aynı zamanda bölgesel barışın teminatı olduğunu söyledi. “Suriye’de ve Ukrayna krizinde oynadığı etkin rol, Türkiye’yi bölgesel denklemin merkezine taşıdı” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Rolü: Barışa Giden Yolda Anahtar

Büyükelçi Barrack, İstanbul’daki barış temaslarında Türkiye’nin gösterdiği ev sahipliğinin tarihi bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, “Türkiye, hem Batı’yla hem de bölge ülkeleriyle kurduğu dengeli diplomasi sayesinde diyalog kapılarını açık tutuyor” dedi.

Erdoğan–Trump İlişkisi: Stratejik Diyalog Derinleşiyor

Barrack, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski ABD Başkanı Donald Trump arasındaki güçlü ilişkiye de değinerek, “İki lider arasında oldukça yapıcı bir diyalog vardı. Bu ilişkinin güçlenmesine katkı sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Suriye Politikası ve ABD’nin Yeni Yol Haritası

Suriye politikalarına dair dikkat çekici açıklamalarda bulunan Barrack, geçmişteki müdahalelerin etkisiz kaldığını belirterek, “Artık işe yaramayan politikaların dışına çıkmak zorundayız” dedi. Bölgedeki etnik ve dini yapının göz ardı edilerek yapılan müdahalelerin başarısız olduğunu vurguladı.

Osmanlı Vurgusu: Yapay Sınırlar Sorunları Derinleştirdi

Barrack, tarihi gerçeklere değinerek Osmanlı sisteminin işleyen bir yapı olduğunu, ancak Sykes-Picot Anlaşması gibi Batı kaynaklı dayatmalarla bölgede kalıcı sorunların doğduğunu ifade etti. “Yapay sınırlarla huzur tesis edilemez” sözleri dikkat çekti.

PKK/YPG’ye Açık Uyarı: ABD Üsleri Azaltılıyor

ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı hakkında da konuşan Barrack, “SDG adı altında faaliyet gösteren PKK/YPG’yi Suriye yönetimine entegre etme süreci başladı. ABD üs sayısı da kademeli olarak azaltılıyor” dedi. Bu açıklama, Türkiye'nin sınır güvenliği ve bölgesel istikrar taleplerinin haklılığını bir kez daha ortaya koydu.

CENTCOM Baskısı: Anlaşma Sağlanmazsa İşbirliği Zayıflar

Barrack, bölgede ciddi bir koordinasyon ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Eğer güçlü bir işbirliği kurulmazsa, mevcut yapılar zamanla dağılır. Bu nedenle herkesin mutabakata varması için büyük bir baskı söz konusu” dedi.