İsrail-ABD ortaklığında İran ve Lübnan’ın ardından Irak da çatışma zincirine eklendi. Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınındaki ABD Victoria Üssü’ne insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlendiği bildirildi. Saldırının sorumluluğunu üstlenen İran destekli Saraya Awliya al-Dem grubu, eylemin İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. Olayın ardından ABD ve İsrail savaş uçakları, Irak’ın Babil vilayetindeki Jurf al-Nasr kasabasında İran yanlısı milislerin bulunduğu öne sürülen noktaları hedef aldı.
Bağdat’taki ABD Victoria Üssü’ne İHA Saldırısı
Irak basınında yer alan haberlere göre, Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD Victoria Üssü pazartesi günü iki İHA ile hedef alındı. Al-Sumaria ve Al-Rasheed televizyonlarının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, insansız hava araçlarından biri üs içindeki operasyon bölgesine düştü, diğeri ise hava savunma sistemleri tarafından engellendi.
Bir güvenlik kaynağı, saldırıda lojistik destek merkezinin de hedefler arasında bulunduğunu aktardı. Ancak olayda can kaybı ya da yaralanma olup olmadığına ilişkin resmi makamlardan net bir açıklama yapılmadı.
ABD Victoria Üssü, Bağdat’taki en kritik askeri noktalardan biri olarak biliniyor. Üs, hem ABD güçleri hem de NATO unsurları açısından stratejik önem taşıyor.
Saraya Awliya al-Dem Saldırıyı Üstlendi
Irak’ta faaliyet gösteren Şii milis grup Saraya Awliya al-Dem (Şehitlerin Velileri), Bağdat’taki ABD Victoria Üssü’ne düzenlenen İHA saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Grup tarafından yapılan açıklamada, saldırının İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in öldürülmesine karşı bir misilleme olduğu ifade edildi.
2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından Irak’ta etkinlik kazanan İran destekli Şii milis gruplar, son dönemde ABD ve İsrail hedeflerine yönelik saldırılarla gündeme geliyor. Saraya Awliya al-Dem’in üstlendiği bu eylem, İran’a yönelik operasyonlara karşı bölgesel yanıtların genişlediği şeklinde yorumlandı.
Daha önce Lübnan Hizbullahı da İran liderinin öldürülmesine tepki göstermiş ve İsrail’e yönelik saldırılar düzenlemişti.
ABD ve İsrail’den Babil Vilayetine Hava Saldırısı
İHA saldırısının ardından ABD ve İsrail savaş uçakları Irak’ın Babil vilayetinde bulunan Jurf al-Nasr kasabasını hedef aldı. İran yanlısı milislerle bağlantılı Sabreen Haber Ajansı, saldırının milis gruplara ait mevzilere yönelik gerçekleştirildiğini duyurdu.
Bölgedeki güvenlik kaynakları, hava saldırısında İran destekli milislere ait olduğu belirtilen noktaların vurulduğunu bildirdi. İlk belirlemelere göre can kaybına ilişkin net bir bilgi paylaşılmadı.
Jurf al-Nasr, daha önce de İran destekli milis grupların konuşlandığı bir bölge olarak biliniyor. ABD ve İsrail’in bu noktayı hedef alması, misillemenin doğrudan milis altyapısına yönelik olduğu şeklinde değerlendiriliyor.
Irak Savaşa Dahil mi Oluyor?
İran, Lübnan ve İsrail hattında süren çatışmaların ardından Irak’ın da hedef alınması, Orta Doğu’daki krizin daha geniş bir coğrafyaya yayıldığını gösteriyor. Bağdat’taki ABD Victoria Üssü’ne yönelik İHA saldırısı ve ardından gelen Babil vilayeti hava harekâtı, çatışmanın yeni bir boyut kazandığına işaret ediyor.
Uzmanlara göre İran destekli milislerin ABD üslerini hedef alması, Washington’un bölgedeki askeri varlığını doğrudan tehdit ediyor. Buna karşılık ABD ve İsrail’in ortak hava operasyonları, İran’a yakın gruplara net bir mesaj niteliği taşıyor.
Irak yönetiminden ise henüz kapsamlı bir resmi değerlendirme yapılmadı. Ancak ülke topraklarının yeniden bölgesel güç mücadelesinin sahnesi haline gelmesi, Bağdat açısından ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor.
Bölgesel Gerilim Zincirleme Tırmanıyor
ABD-İsrail’in İran’a yönelik başlattığı operasyonların ardından Lübnan ve şimdi de Irak’ta yaşanan gelişmeler, çatışmanın çok cepheli bir krize dönüştüğünü ortaya koyuyor. Saraya Awliya al-Dem’in Hamaney’in öldürülmesine misilleme olarak açıkladığı Bağdat’taki İHA saldırısı, İran yanlısı grupların devreye girdiğini gösterdi.
ABD ve İsrail’in Babil vilayetindeki hedeflere yönelik hava saldırısı ise karşılıkların hızla ve sert biçimde verildiğini ortaya koydu. Önümüzdeki günlerde Irak’taki ABD üslerinin güvenlik seviyesinin artırılması ve bölgedeki askeri hareketliliğin yoğunlaşması bekleniyor.
Orta Doğu’da gerilim her geçen saat yükselirken, Bağdat’taki ABD Victoria Üssü’ne düzenlenen İHA saldırısı ve ardından Irak’ın Babil vilayetinin vurulması, savaşın yeni bir cepheye taşındığını gösteren kritik bir gelişme olarak kayıtlara geçti.