İşgalci İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın farklı bölgelerine düzenlediği geniş çaplı baskınlarda yaklaşık 100 Filistinliyi gözaltına aldı. Sabah saatlerinde Nablus, Salfit ve Cenin’e bağlı beldeler ile Tulkerim, Kalkilya, Eriha ve Kudüs’ün doğusundaki Ayzariye ve Ebu Dis bölgelerine eş zamanlı operasyonlar yapıldı.
Nablus’ta 50, Salfit’te 15, Eriha’da 13 ve Kudüs çevresinde yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların arasında serbest bırakılan eski tutukluların yanı sıra Hamas ve Filistin Halk Cephesi’nden aktivistlerin de yer aldığı belirtildi.
Görgü tanıkları, gözaltına alınanlar arasında Filistin’in eski Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Nasreddin Şair’in de bulunduğunu, saha sorgusunun ardından serbest bırakıldığını aktardı. Cenin’in güneyindeki Arabe beldesinde, daha önce tutuklanan Muhammed el-Aride de evine yapılan baskında yeniden gözaltına alındı.
Batı Şeria’daki saldırılar son 20 yılın en yüksek seviyesinde
Birleşmiş Milletler verilerine göre, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İsrail’in Ekim 2023’te Gazze’ye başlattığı saldırıların ardından Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te baskın, gözaltı ve şiddet olaylarında belirgin artış yaşanıyor.