Yeni Birlik Gazetesi Dünya Bektaşi Tarikatı İçin Devrim Gibi Karar: Egemen Devlet Kuruluyor!

Bektaşi Tarikatı İçin Devrim Gibi Karar: Egemen Devlet Kuruluyor!

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Vatikan benzeri bir statüyle dünyanın en küçük devletlerinden birini oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Peki, Arnavutluk'ta Bektaşi Devleti mi kuruluyor, bu devlet nerede kurulacak, duvarsız, polissiz ve vergisiz bir yapı nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da Bektaşi tarikatı için Vatikan'a benzer egemen bir Müslüman devleti kurulacağını duyurdu. Bu adımın, dinler arası hoşgörüyü korumak ve teşvik etmek amacıyla atıldığını belirten Rama, sembolik devletin "duvarsız, polissiz, ordusuz ve vergisiz" olacağını vurguladı.

Bektaşi Devleti Nereye Kurulacak?

Bektaşi tarikatının merkezi, 1929'dan beri Arnavutluk'ta bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 13. yüzyılda kurulan Bektaşilik, Türkiye'de 1925'te tekke ve zaviyelerin kapatılması kararı sonrası Arnavutluk'a taşınmıştı. Başbakan Rama, bu tarihi mirası korumak ve dünya çapında tanınırlığını artırmak amacıyla Tiran'da sembolik bir devlet kurulacağını açıkladı.

Vatikan Benzeri Bir Statü

Edi Rama, Bektaşi Dünya Merkezi'nin kutsal makamına Vatikan'a benzer bir statü verilmesi gerektiğini belirtti. "Bektaşilerin tarihi, bu statünün verilmesi için güçlü bir çağrıdır" diyen Rama, kurulacak devletin dünyanın en küçük devletlerinden biri olacağını ve kendi yönetimine sahip olacağını ifade etti.

Duvarsız, Polissiz, Ordusuz ve Vergisiz

Rama, sembolik devletin hiçbir şekilde Arnavutluk'un egemenliğine tehdit oluşturmayacağını vurguladı. "Bu devlet, duvarsız, polissiz, ordusuz ve vergisiz olacak. Sadece manevi bir karargah görevi görecek" açıklamasını yaptı.

Planın Detayları

Başbakan Rama, planın henüz detaylandırılmadığını ve Arnavutluk parlamentosunun onayına sunulması gerektiğini belirtti. Zamanlamaya dair net bir bilgi verilmezken, bu adımın dinler arası diyaloğu güçlendireceği ve Bektaşiliğin dünya çapında tanınırlığını artıracağı öngörülüyor.

Bektaşiliğin Tarihi ve Arnavutluk'taki Yeri

Bektaşi tarikatı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'da kurulmuş ve zamanla Balkanlar'da yayılmıştı. Türkiye'de 1925'te tekke ve zaviyelerin kapatılması sonrası Bektaşi merkezi Arnavutluk'a taşınmıştı. Bugün Arnavutluk, Bektaşiliğin dünya çapındaki merkezi konumunda bulunuyor.