Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk kez Beyaz Saray’ı ziyaret eden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Donald Trump tarafından resmi törenle karşılandı. Oval Ofis’te yapılan baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında dikkat çeken açıklamalar geldi.
Trump: “Suudi Arabistan’dan 600 Milyar Dolarlık Yatırım Onaylandı”
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ile yapılan yeni ekonomik anlaşmaların detaylarını paylaştı. “Ülkemiz ekonomik olarak hiç bu kadar güçlü olmamıştı” diyen Trump, Selman’ın en az 600 milyar dolarlık bir yatırım planını onayladığını belirtti. “Dostluğumuzun gücüyle bu rakam 1 trilyon doları bulabilir” sözleriyle yatırımın potansiyel boyutuna işaret etti.
Trump ayrıca, İran’ın nükleer kapasitesine karşı yürütülen ortak mücadelede Suudi Arabistan’ın önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Suriye Yaptırımları Kaldırıldı: Erdoğan Detayı Dikkat Çekti
Basın toplantısında Suriye meselesine de değinen Trump, uygulanan yaptırımların kaldırılmasında hem Veliaht Prens Selman’ın hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın etkili olduğunu açıkladı. Trump, Erdoğan’ın kendisini arayarak yaptırımların kaldırılmasının Suriye için hayati olduğunu ifade ettiğini belirtti.
Veliaht Prens: “Kaşıkçı Cinayeti Büyük Bir Hata”
Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Selman, olayın büyük bir hata olduğunu söyledi. 90 yıllık güçlü bir geçmişe sahip ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin geleceği için “Bugün tarihi bir gün” ifadelerini kullandı.
Selman, iki ülke arasında yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırım ve iş birliği anlaşmalarının hayata geçirileceğini vurguladı.