Yeni Birlik Gazetesi Dünya CIA, Ercan Havalimanı’nda inceleme yaptı mı? Açıklama var

CIA, Ercan Havalimanı’nda inceleme yaptı mı? Açıklama var

KKTC’de bir internet gazetesinin Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA’nın Ercan Havalimanı’nda inceleme yaptığına ilişkin haberine KKTC hükümetinden açıklama geldi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir internet gazetesinde yer alan, Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA’nın Ercan Havalimanı’nda inceleme yaptığı yönündeki haberlere hükümetten açıklama geldi. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, konuya ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Bakan Arıklı, söz konusu haberlerin spekülatif biçimde kamuoyuna yansıtıldığını belirtti. Açıklamada, Amerikan makamlarının Ercan Havalimanı’na yönelik ziyaretlerinin belirli bir prosedür çerçevesinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Ziyaretlerin Prosedürü Açıklandı


Arıklı, Kıbrıs’taki ABD Elçiliği ve Kuzey Kıbrıs’taki ABD Ofisi’nin periyodik zamanlarda Dışişleri Bakanlığı’ndan izin aldığını belirtti. Bu sürecin ardından Ulaştırma Bakanlığı’na başvuru yapıldığını kaydetti. Bakanlık tarafından Sivil Havacılık Dairesi’ne gerekli onayın verildiğini, Amerikan konsolosluk yetkililerinin de Ercan Havalimanı’nın mevcut durumunu incelediğini ifade etti.

Açıklamada, ziyaretlerin resmi izin ve koordinasyon çerçevesinde gerçekleştiği vurgulandı.

Teknik Kapasite ve Tahliye Senaryoları İnceleniyor


Bakan Arıklı, incelemelerin istihbarat faaliyeti olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Ziyaretlerin teknik kapasite tespiti amacı taşıdığını kaydeden Arıklı, kritik dönemlerde Ercan Havalimanı’nın teknik olarak kullanılıp kullanılamayacağının incelendiğini ifade etti.

Açıklamada, hangi tip tahliye uçaklarının havalimanını kullanabileceğinin belirlenmesinin söz konusu ziyaretlerin temel amacı olduğu belirtildi.

Diplomatik Misyonlarda Rutin Uygulama


Benzer ziyaretlerin diplomatik misyonlarda görev değişimi yaşandığında rutin olarak gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Bakan Arıklı, Amerikan Elçiliği’nde her konsolos değişiminde yeni konsolosun yaptığı ilk işlerden birinin Ercan Havalimanı’nı incelemek olduğunu kaydetti.

Bu uygulamanın belirli aralıklarla tekrarlandığı ve prosedür dahilinde yürütüldüğü ifade edildi.

Sivil Havacılık Yetkililerine Teşekkür


Ziyareti gerçekleştiren Amerikan heyetinin incelemelerin ardından KKTC Sivil Havacılık Dairesi yetkililerine olumlu değerlendirmelerde bulunduğu bildirildi. Açıklamada, gelen ekibin Ercan Havalimanı’ndaki incelemeleri sonrasında yetkililere takdir ve tebriklerini ilettiği aktarıldı.

KKTC hükümeti, Ercan Havalimanı’na yönelik ziyaretlerin resmi izin süreçleri kapsamında yürütülen teknik incelemeler olduğunu ve iddiaların spekülatif nitelik taşıdığını belirtti.