İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Çin'in Gizli Projesine Dair Bilgiler Sızdırıldı! Pentagon'dan 10 Kat Büyük Üs İnşa Ediyorlar

Çin'in Gizli Projesine Dair Bilgiler Sızdırıldı! Pentagon'dan 10 Kat Büyük Üs İnşa Ediyorlar

Financial Times, Çin'in Pekin'in 30 km güneybatısında, Pentagon'un 10 katı büyüklüğünde bir askeri komuta merkezi inşa ettiğini bildirdi. Uydu görüntülerine göre, inşaat alanında nükleere dayanıklı sığınaklar ve yer altı tünelleri bulunuyor. İşte, devasa projeye dair detaylar...

MUHABİR: Büşra Bozok Aytek

Financial Times, Çin'in Pekin'in 30 km güneybatısında askeri bir komuta merkezi inşa ettiğini açıkladı. Uydu görüntülerini inceleyen ABD istihbaratı ve uzmanlar, inşa alanının Pentagon'un 10 katı büyüklüğünde olduğunu belirtti. Projenin "Çin'in gelişmiş nükleer savaşa karşı koyabilme niyetini gösteriyor" yorumu yapılırken inşaatın 2027'de bitmiş olabileceği ifade edildi.

pentagon'dan 10 kat daha büyük 

Financial Times'ta (FT) yer alan habere göre, Pekin'in 30 km güneybatısındaki yaklaşık 1.500 dönümlük inşaat alanında, nükleere dayanabilen sığınaklar ve derin yer altı tünelleri görüldü. Uydu görüntülerini analiz eden ABD istihbaratı, Çin'in inşa ettiği askeri komuta merkezinin, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) en az 10 katı büyüklüğünde olacağını belirtti.

Pekin askeri şehri

“Pekin Askeri Şehri” olarak adlandırılan inşaatın, 2024 yılının ortalarında başladığı ve 1 Ağustos 1927'de kurulan PLA'nın 2027'deki yüzüncü kuruluş yıldönümünde tamamlanarak faaliyete geçeceği bildirildi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "Pekin Asker Şehri" faaliyete geçene kadar Tayvan'a saldırma kabiliyetini geliştirme talimatı verdiğini belirten ABD istihbaratı, 2027 yılına kadar Çin ordusunun yeni silahlar ve projeler geliştirmiş olacağını ifade etti.

uydu görüntülerinden fazlasına ihtiyaç var

Uydu görüntülerini inceleyen eski ABD istihbaratı analisti Renny Babiarz, 5 kilometrekarelik bir alanda, yeraltı altyapısı üzerinde en az 100 vincin çalıştığını söyledi. Babiarz, "Görüntü analizi, olası yeraltı geçitleri ile bağlantılı birkaç yeraltı tesisinin inşa edileceğine işaret ediyor. Ancak tam bir değerlendirme için uydu görüntülerinden fazlasın ihtiyaç var" dedi.

Eski üst düzey ABD'li istihbarat yetkilisi, PLA'nın mevcut karargahının oldukça yeni olmasına rağmen güvenli bir savaş komuta merkezi olarak tasarlanmadığını belirtti. Yetkili, "Çin'in ana güvenlik komuta merkezi, mevcut karargahın soğuk savaş döneminin en hararetli olduğu zamanlarda inşa edildi. Yeni tesisin büyüklüğü ve kısmen görünen özellikleri, olası bir savaş durumunda birincil komuta merkezi olarak kullanılacağı görünüyor" dedi.

İdari Bir Organizasyon veya Eğitim Üssü olabilir

Tayvan Savunma Bakanlığı'na yakın iki kaynak, PLA'nın yeni komuta merkezi inşa ettiği belirtilen alanın, yeraltı sığınakları için uygun olup olmadığının sorgulandığını söyledi. Tayvan'daki Savaş Çalışmaları Konseyi'nde araştırmacı olan Hsu Yen-chi, “Arazi alanı normal bir askeri kamp ve askeri okuldan çok daha büyük, bu nedenle yalnızca idari bir organizasyon veya büyük bir eğitim üssü için bir alan olduğu varsayılabilir” dedi.

ALANDA FOTOĞRAF VE İHA YASAK

Şantiyenin etrafında ve içinde askeri personelin olmadığını vurgulayan FT, alanda insansız hava araçları uçurulmasının ve fotoğraf çekilmesinin yasak olduğunu belirten levhaların asıldığını ifade etti. İnşaat alanından ayrılan bir amir, proje hakkında yorum yapmaktan kaçınırken alanın arka tarafına gidebilmek engellendi. Bir güvenlik görevlisi, esnafın "askeri bölge" olarak tanımladığı alanın yakınındaki sık kullanılan yürüyüş alanına halkın gidemediğini söyledi.