Yeni Birlik Gazetesi Dünya Doğu Lübnan’da Bina Yerle Bir Oldu! En Az 10 Kişi Hayatını Kaybetti

Doğu Lübnan’da Bina Yerle Bir Oldu! En Az 10 Kişi Hayatını Kaybetti

İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kenti ve çevresine düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre en az 10 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı. Saldırılara ilişkin bilgiler Lübnan resmi haber ajansı NNA ve resmi makamlar tarafından paylaşıldı.

NNA’nın haberine göre, İsrail savaş uçakları Baalbek kırsalındaki Kasr Naba ve Tamnin et-Tahta beldelerinin ovalarına iki ayrı hava saldırısı düzenledi. Aynı kaynağa göre, Baalbek bölgesindeki Riyak beldesinde karayolu üzerinde bulunan ve Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen El-Kard el-Hasan finans kurumunun yakınındaki bir bina da hedef alındı.

Hava saldırısı sonucu söz konusu binanın tamamen yıkıldığı bildirildi. Riyak’taki saldırıda en az 10 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Mahalla eş-Şara Bölgesine Üç Saldırı

İsrail savaş uçaklarının ayrıca Lübnan’ın doğusundaki dağların eteklerinde yer alan Mahalla eş-Şara bölgesine üç hava saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi. Saldırılara ilişkin hasar ve can kaybına dair ayrıntılı bilgi paylaşılmadı.

İsrail ordusu ise Baalbek bölgesine yönelik saldırıda hedefin, “üyeleri tarafından İsrail’e ve İsrail ordusuna karşı planlar yürütmek için kullanılan Hizbullah’a ait bir karargah” olduğunu öne sürdü.

Sayda Yakınlarında da Saldırı Düzenlendi

İsrail ordusunun akşam saatlerinde Lübnan’ın güneyindeki Sayda kenti yakınlarında bulunan Ayn el-Hilve Filistin Mülteci Kampı’na da hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Söz konusu saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Ateşkese Rağmen Çatışmalar Sürüyor

İsrail, Ekim 2023’te Lübnan’a yönelik saldırılar başlatmış, Eylül 2024’te bu saldırılar geniş çaplı savaşa dönüşmüştü. Çatışmalarda 4 binden fazla kişi hayatını kaybederken yaklaşık 17 bin kişi yaralandı.

Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024’te ateşkes sağlandı. Ancak İsrail’in ateşkes ihlallerini sürdürdüğü belirtiliyor. İsrail ordusunun 8 Ekim 2023’ten sonra ele geçirdiği 5 tepeyi halen işgal altında tuttuğu ve bazı bölgelerdeki askeri varlığını sürdürdüğü ifade ediliyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, 27 Kasım 2024 ile 20 Kasım 2025 tarihleri arasında İsrail’in düzenlediği saldırılarda 331 kişinin hayatını kaybettiğini, 945 kişinin yaralandığını açıklamıştı.