ABD Başkanı Donald Trump, Yemen'deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'daki sivil altyapıları ve stratejik noktaları hedef alan füze ile İHA saldırılarını artırmasının ardından düzenlediği basın toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Husilerin Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı başta olmak üzere bölgedeki sivil tesisleri hedef almasını sert bir dille eleştiren Trump, durumu kontrol altına almak adına askeri müdahale seçeneğinin masada olduğunu belirtti. Husi yönetimi ise olası bir müdahaleye misillemeyle yanıt vereceğini açıkladı.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan hattında savunma adımları
Bölgede tırmanan gerilimin ardından Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında kurulan Mekke Ortak Savunma İttifakı çerçevesinde Riyad'ın güvenliğini sağlamaya yönelik olası adımlar gündeme geldi. Ankara, söz konusu ittifakın tamamen savunma nitelikli olduğunu ve Yemen'e doğrudan bir askeri operasyon niyeti taşımadığını vurgularken, müttefik Suudi Arabistan'a yönelik her türlü tehdide karşı gerekli askeri ve lojistik desteğin verilebileceği mesajını paylaştı.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük saygım var"
Basın toplantısında gazetecilerin "Yemen'e yanıt için Türkiye'yi de bu sürece katılmaya davet edecek misiniz?" sorusunu yanıtlayan Trump, bu ihtimalin geçerli olabileceğini dile getirdi. Türkiye ile ilişkilere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan diyaloğuna değinen ABD Başkanı Trump, "Bunu yapabilirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan benim harika bir dostum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük saygım var" ifadelerini kullanarak Türkiye'nin bölgedeki kilit rolüne dikkat çekti.