Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Dünya alarm veriyor: Buzulların erimesi hızlandı!

Dünya alarm veriyor: Buzulların erimesi hızlandı!

Dünya genelinde buzulların hızla erimesi deniz seviyelerini yükseltiyor. Son on yılda buzul kaybı yüzde 36 arttı. Uzmanlar, küçük buzulların hızla eridiğini ve bazılarının bu yüzyılın sonuna kadar tamamen yok olabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar, sera gazı salınımının azaltılması gerektiğini vurguluyor.
Dünya

Dünya genelinde buzulların hızla erimesi deniz seviyelerini yükseltiyor. Son on yılda buzul kaybı yüzde 36 arttı. Uzmanlar, küçük buzulların hızla eridiğini ve bazılarının bu yüzyılın sonuna kadar tamamen yok olabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar, sera gazı salınımının azaltılması gerektiğini vurguluyor.

Dünyanın dört bir yanındaki buzulların erime hızı son on yılda önemli ölçüde artış gösterdi. Bilim insanları, gelecekte buzul erimesinin beklentilerin üzerinde bir hızla devam edebileceği ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Michael Zemp: "Sera Gazları Erimenin Ana Nedeni"

İsviçre Zürih Üniversitesi'nden Prof. Michael Zemp, yaptığı açıklamada, "Bulgular şoke edici, ancak şaşırtıcı değil. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları, küresel sıcaklıkların artmasına ve dolayısıyla buzul kaybının hızlanmasına sebep oluyor" dedi.

Buzul Kaybı Hızlanıyor

2012-2023 yılları arasındaki buzul kaybının, 2000-2011 dönemine göre %36 oranında arttığı belirlendi. Her yıl ortalama 273 milyar ton buz kaybediliyor. Araştırmacılara göre, bu durum Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) tahminlerinden daha hızlı bir buzul kaybına işaret ediyor.

Buzulların Bölgesel Farkları

2000 yılından bu yana küresel buzul hacminin %5'i eridi. Ancak bu erimeler bölgesel olarak farklılık gösteriyor. Antarktika'daki buzulların sadece %2'si erirken, Avrupa Alpleri'nde bu oran %40'a kadar çıkabiliyor. Uzmanlar, küçük buzulların daha hızlı eridiğini ve birçoğunun bu yüzyılın sonuna kadar tamamen yok olabileceğini belirtiyor.

Deniz Seviyelerindeki Artış ve Tehlike

2000 yılından bu yana buzul erimesi nedeniyle deniz seviyelerinde yaklaşık 2 santimetrelik bir yükselme yaşandı. Bu durum, kıyı bölgelerinde yaşayan dört milyon insanı sel riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Araştırmacılar, Grönland ve Antarktika gibi büyük buz tabakalarının benzer şekilde erimesi halinde küresel çapta ciddi sonuçlar doğabileceğini vurguluyor.

Çözüm: Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması

Exeter Üniversitesi'nden Prof. Martin Siegert, buz tabakalarının hızla kütle kaybettiğini ve eğer bu trend devam ederse deniz seviyelerinde dramatik yükselmelere neden olabileceğini belirtti. Bilim insanları, buzul kaybını durdurmanın temel yolunun sera gazı emisyonlarını azaltmak olduğunu vurguluyorlar.

MUHABİR: Eray Aksoy
Yorumlar
B
Bahadir Hamamcioglu 1 ay önce
atmosfer çok yoğun bir şekilde su buharıyla doluyor bulutların yükü artıyor.
BEĞENME
0
CEVAPLA