ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), bölgedeki askeri hareketliliği resmen doğruladı. Yapılan açıklamada, donanmaya bağlı güdümlü füze destroyerlerinin Hürmüz Boğazı’nı başarıyla geçerek Basra Körfezi’ne ulaştığı bildirildi. Destroyerlerin ana görevi, Trump yönetiminin ilan ettiği "Özgürlük Projesi" kapsamında güvenli koridor oluşturmak ve operasyonel destek sağlamak olarak açıklandı.
İlk Geçişler Tamamlandı: ABD Bandıralı Gemiler Koruma Altında
Operasyonun ilk meyveleri alınmaya başlandı. "Ticari gemilerin geçişini yeniden sağlama" hedefiyle yürütülen süreçte, ABD bandıralı iki dev ticaret gemisinin destroyerler eşliğinde Hürmüz Boğazı’ndan geçtiği duyuruldu. CENTCOM, bu hamlenin bölgedeki deniz ticaretini "esaretten kurtarma" yolunda atılan ilk somut adım olduğunu vurguladı.
Trump’ın Gizemli "Tarafsız Ülke" Stratejisi
Başkan Donald Trump, 4 Mayıs itibarıyla start verdiği projeyi "insani bir hamle" olarak tanımlıyor. Orta Doğu’daki krizle doğrudan ilgisi olmayan ancak boğazda mahsur kalan ülkelerin gemilerine yardım edileceğini belirten Trump, bu sayede küresel ticaretin aksamasının önüne geçileceğini söyledi. Trump’ın "Hürmüz'den gemileri güvenle çıkaracağız" vaadi, bölgedeki İran etkisine karşı doğrudan bir meydan okuma olarak yorumlanıyor.
Dev Askeri Güç Sahaya İndi: 15 Bin Personel ve 100’den Fazla Araç
"Özgürlük Projesi" sadece birkaç savaş gemisinden ibaret değil. CENTCOM'un paylaştığı verilere göre bölgeye dev bir askeri yığınak yapılmış durumda.
15 bin profesyonel askeri personel,
100'den fazla gelişmiş kara ve deniz aracı,
Sürece eşlik eden güdümlü füze destroyerleri.
Bu muazzam güç, Hürmüz Boğazı'ndaki dengeleri değiştirecek bir kapasiteye sahip.