Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) faaliyet gösteren Emirates Global Aluminium’a (EGA) ait Abu Dabi’deki Al Taweelah tesisine yönelik gerçekleştirilen saldırı sonrası üretim faaliyetleri durma noktasına geldi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, tesisin ciddi hasar aldığı ve tam kapasite üretime dönüşün uzun zaman alabileceği bildirildi.
Füze ve İHA saldırıları tesiste ağır hasara yol açtı
EGA tarafından paylaşılan bilgilere göre, Halife Endüstri Bölgesi (KEZAD) içerisinde yer alan Al Taweelah tesisine İran tarafından füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendi. Saldırılar sonucunda tesisin birçok kritik bölümünde ağır hasar oluştu.
Açıklamada, saldırının ardından güvenlik önlemleri kapsamında tüm saha personelinin tahliye edildiği belirtildi. Aynı zamanda alüminyum izabe tesisi, dökümhane, enerji santrali, alümina rafinerisi ve geri dönüşüm tesisinde acil durum kapatma prosedürlerinin devreye alındığı ifade edildi.
Üretimde uzun süreli aksama bekleniyor
Şirket, altyapıda meydana gelen hasarın boyutuna dikkat çekerek üretim faaliyetlerinde uzun süreli bir kesinti yaşanabileceğini bildirdi. Özellikle birincil alüminyum üretiminin yeniden başlayabilmesi için hasar gören altyapının onarılması ve izabe tesisindeki indirgeme hücrelerinin kademeli olarak yeniden devreye alınması gerektiği aktarıldı.
İlk değerlendirmelere göre, tesisin yeniden tam kapasiteyle üretime geçmesinin 12 aya kadar sürebileceği öngörülüyor. Bununla birlikte, alümina rafinerisi ve geri dönüşüm tesislerinde üretimin daha kısa sürede yeniden başlamasının mümkün olabileceği, ancak bu durumun nihai hasar tespitine bağlı olduğu belirtildi.
Tesisin üretim kapasitesi dikkat çekiyor
Al Taweelah tesisinin 2025 yılı üretim verileri de açıklamada yer aldı. Buna göre tesis, geçen yıl yaklaşık 1,6 milyon ton döküm alüminyum üretimi gerçekleştirdi. Aynı dönemde alümina rafinerisi 2,4 milyon ton üretim yaparak şirketin toplam alümina ihtiyacının yüzde 46’sını karşıladı.
Geri dönüşüm tesisinin ise yıllık 185 bin ton kapasiteyle faaliyet gösterdiği bilgisi paylaşıldı. Şirketin ayrıca hem BAE’de hem de küresel ölçekte stok ve sevkiyat imkanlarına sahip olduğu ifade edildi.
Şirketten açıklama: Çalışanların güvenliği sağlandı
EGA CEO’su Abdunnasır bin Kelban, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada olayı sert şekilde kınadı. Kelban, farklı milletlerden çalışanların görev başında hedef alınmasını kabul edilemez olarak nitelendirdi.
Açıklamada, tüm çalışanların güvende olduğu bilgisi paylaşılırken yaralanan personele acil şifa dileklerinde bulunuldu. Şirket yönetimi, güvenlik önlemlerinin öncelikli olarak uygulandığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi.
Küresel tedarik zinciri etkilenebilir
EGA CEO’su Kelban, Al Taweelah tesisinin küresel ekonomi açısından kritik bir konumda olduğunu vurguladı. Tesisin üretim kapasitesi ve tedarik rolü nedeniyle yaşanan aksamanın dünya genelinde birçok sektörü etkileyebileceği ifade edildi.
Açıklamada, özellikle alüminyum tedarik zincirinde oluşabilecek kesintilerin farklı sektörlerde üretim süreçlerine yansıyabileceğine dikkat çekildi.