İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya 'En kötü şey yardım taleplerine net cevap alamamak'

'En kötü şey yardım taleplerine net cevap alamamak'

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde video konferans yöntemiyle hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Savaş sırasındaki en kötü şey, yardım taleplerine net cevaplar alamamaktır” dedi.

Zelenski konuşmasında şunları kaydetti; “Binlerce savaş uçağınız var! Ama henüz bize verilmedi. Tanklar istedik. Böylece Mariupol, Berdyansk, Melitopol ve diğerleri gibi yok olmakta olan şehirlerimizin engellerini kaldırabiliriz. Rusya'nın yüz binlerce insanı rehin tuttuğu ve yapay kıtlık yarattığı şehirler- su yok, yiyecek yok, hiçbir şey yok. En az 20.000 tankınız var! Ukrayna, tüm tanklarınızın yüzde birini istedi, yüzde birinin bize verilmesini veya satılmasını istedik! Ama henüz net bir cevabımız yok... Savaş sırasındaki en kötü şey, yardım taleplerine net cevaplar verememektir.”

'BUDAPEŞTE ANLAŞMASI UKRAYNA'DA BARIŞI SAĞLAMADI'

Rusya’nın Ukrayna’dan sonra durmaya niyeti olmadığını belirten Zelenskiy, Baltık ülkeleri ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerine doğru ilerleyeceğini ifade etti. Zelenski “’Budapeşte’ zaten işimize yaramadı. Budapeşte Anlaşması. Ukrayna'da barışı sağlamadı” dedi.  

BUDAPEŞTE ANLAŞMASI

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağıldığında Ukrayna, Rusya’nın konuşlandırdığı 5 bine yakın nükleer başlıklı silahı Budapeşte Protokolü ile Rusya'ya teslim etmeyi kabul etmişti. BUnun karşılığında 1994'te Rusya, Ukrayna, İngiltere ve ABD tarafından imzalanan Budapeşte Protokolü ile hiçbir ülkenin Ukrayna'ya karşı güç veya tehdit kullanmayacağı, ülkenin bağımsızlığına ve mevcut sınırlarına saygı duyacağı sözü Ukrayna’ya verilmişti.