Barrot, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, BMGK’de bazı daimi üyeler tarafından kullanılan veto yetkisinin Konseyin hareket kabiliyetini kısıtladığını kabul etti. Veto yetkisinin, hukukun uygulanması için güç kullanımının gerekli olduğu durumlar dahil kolektif eylemi felç ettiğini hatırlattı.
Buna rağmen ABD ve İsrail tarafından tek taraflı olarak kararlaştırılan müdahalenin, öngörülen kolektif platformlarda görüşülmesi gerektiğini dile getiren Barrot, “Böylece herkes sorumluluğunu üstlenebilirdi. Güç kullanımının gerekli meşruiyeti kazanabilmesi ancak Güvenlik Konseyi’nde ele alınmasıyla mümkündür.” ifadelerini kullandı.
İran’ın BMGK Kararlarına Uymadığı Vurgusu
Barrot, İran rejiminin on yıllardır nükleer programını düzenleyen ve silahlı gruplara destek vermesini yasaklayan BMGK kararlarını hiçe saydığını belirtti. Bu durumun, kalıcı barış ve istikrarın temellerini oluşturabilecek tek çerçeve olan uluslararası kurumlar bünyesinde çözülememiş olmasının üzücü olduğunu söyledi.
İran’ın saldırılarını durdurması ve önemli tavizler vermesi gerektiğini vurgulayan Barrot, açık bir hedef olmadan askeri operasyonların süresiz uzatılmasının bölgeyi uzun süreli istikrarsızlığa sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Askeri gerilimin derhal sonlandırılması çağrısı yaptı.
Körfez Ülkelerine Destek Mesajı
İran’ın misillemelerinin hedefi olan Körfez ülkelerine ilişkin de açıklama yapan Barrot, Fransa’nın bu ülkelerle tam destek ve dayanışma içinde olduğunu söyledi. Bu ülkelerin “seçmedikleri bir savaşa sürüklendiğini” ve füzeler ile insansız hava araçlarıyla hedef alındığını ifade etti.
Fransa’nın Körfez ülkelerinin savunmasına katılmaya hazır olduğunu dile getiren Barrot, bölgede yaklaşık 400 bin Fransız vatandaşının bulunduğunu kaydetti. En büyük önceliklerinin bölgedeki Fransız vatandaşlarının korunması olduğunu yineledi. Saldırılarda şu ana kadar Fransız kaybı yaşanmadığını bildirdi.
Lübnan ve Hizbullah Açıklaması
Barrot, Lübnan’daki gelişmelere de değindi. Fransa’nın Lübnan’ın egemenliğine ve istikrarına bağlılığını vurguladı. Hizbullah’ın operasyonlarına derhal son vermesi gerektiğini belirten Barrot, Lübnan’ın bölgesel bir çatışmadan korunmasını istedi.
Paris’te gelecek ay uluslararası Lübnan silahlı kuvvetlerine destek konferansı düzenleneceğini hatırlatan Barrot, Fransa’nın bölgedeki diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü ifade etti.