İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Hizbullah: Artık Taviz Vermeyeceğiz, Lübnan'ın Gücünü Korumalıyız!

Hizbullah: Artık Taviz Vermeyeceğiz, Lübnan'ın Gücünü Korumalıyız!

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İsrail'in ateşkes ihlallerine sert tepki göstererek, Lübnan'ın artık taviz vermeyeceğini vurguladı. Kasım, istikrar için İsrail'in saldırılarına son vermesi gerektiğini ifade etti. Lübnan devletinin güçlenmesi için uluslararası desteğin önemine dikkat çekti.

Dünyanın gözü, Orta Doğu'daki gelişmelere çevrilmişken, Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım'ın açıklamaları dikkat çekici bir tartışma başlatıyor. Kasım, Litani Nehri'nin güneyindeki faaliyetlerinde artık taviz vermeyeceklerini belirtirken, İsrail ile olan gerilimlerin nasıl tırmanacağını sorguluyor.

Hizbullah'dan Tüzük: Taviz Yok!

Kasım'ın açıklamaları, özellikle İsrail'in ateşkes ihlalleri konusunda önemli bir mesaj taşıyor. Lübnan'da istikrarın sağlanabilmesi için öncelikle İsrail'in saldırılarının sona ermesi ve Lübnanlı esirlerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. 27 Kasım tarihli ateşkes anlaşmasını 3 bini aşkın kez ihlal eden İsrail'in son saldırılarının da Washington'un bilgisi dahilinde olduğunu ifade eden Kasım, kendilerine yönelik bir siyasi baskı kurma amacını sorguladı.

İsrail'in Hedefleri Neler?

Kasım, İsrail'in asıl amacının Lübnan'ı zayıflatmak ve kontrol altına almak olduğunu iddia etti. Lübnan ordusunun, Litani Nehri'nin güneyinde konuşlanarak mevcut durumu sağlamasında Hizbullah'ın ateşkese %100 bağlı kaldığını açıklayarak, durumun ciddiyetini de gözler önüne serdi. Ayrıca, Lübnan devletine düşen görevlerin önemine vurgu yaparak garantör ülkeleri baskı yapmaya çağırdı.

Lübnan'ın Gücü ve Sorumlulukları

Lübnan devletinin, hem topraklarında kontrolü sağlamak hem de vatandaşlarını koruma yükümlülüğüne dikkat çeken Kasım, ülkedeki bazı kesimlerin taviz vermek istemesine karşı çıkıyor. "Artık taviz vermeyeceğiz" diyen Kasım, Lübnan'ın gücünden taviz verilmemesi gerektiğini savundu. Hizbullah, yaklaşık 350 bin kişinin evlerine dönmesine destek verirken, devletin güneyde yeniden yapılanmada geciktiğini ileri sürdü.

Ateşkes Anlaşması ve İhlaller

27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen, İsrail'in sıklıkla anlaşmayı ihlal ettiğini hatırlatmakta fayda var. Lübnan ile İsrail arasındaki ilişkilerdeki gerginlik, Birleşmiş Milletler ve garantör ülkeler tarafından izlenmekte. Bununla birlikte, Lübnan Enformasyon Bakanı Paul Markus, bu ihlallerin sonuçlarının çok ağır olduğunu belirtti; 190 kişinin hayatını kaybettiğini ve 485 kişinin yaralandığını ifade etti.