Yetkililerden kritik açıklama: İnsanlar arası bulaş riski düşük.
Olayın ardından temaslı olduğu belirlenen 38 kişiye yapılan testlerin tamamının negatif çıktığı açıklandı. Bu gelişme, virüsün insanlar arasında bulaşma riskinin son derece düşük olduğuna işaret ediyor. Meksika Sağlık Bakanlığı, alınan önlemlerin ve yürütülen temaslı takibinin başarılı bir şekilde sonuçlandığını vurguladı.
5 Nisan’da ilk kez tespit edilmişti
H5N1 virüsü, Meksika’da ilk kez 5 Nisan tarihinde bir kişide görülmüştü. Bakanlık, bu ilk vakanın, hayatını kaybeden 3 yaşındaki küçük kız olduğunu doğruladı. Virüsün hayvanlardan insanlara nadir olarak geçtiği bilinirken, yaşanan bu kayıp, bölgede halk sağlığı önlemlerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Dünya genelinde izleniyor
Uluslararası sağlık kuruluşları, H5N1 virüsünün seyrini yakından izlemeye devam ediyor. Her ne kadar Meksika’daki ilk ölüm vakası izole bir durum olarak değerlendirilse de, yetkililer toplum sağlığını korumak için alarma geçti. Uzmanlar, virüsle ilgili panik oluşturacak bir yayılımın olmadığını, ancak dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.