Yeni Birlik Gazetesi Dünya İran-İsrail geriliminin ardından hava sahasında son durum ne?

İran-İsrail geriliminin ardından hava sahasında son durum ne?

İsrail ile yaşanan 12 günlük savaş sonrası yayımlanan hava sahası kısıtlamaları hâlâ yürürlükte. İran Sivil Havacılık Kurumu, yeni bir NOTAM iddiasını yalanladı.

İran Sivil Havacılık Kurumu, son günlerde bazı haber kaynaklarında yer alan yeni bir NOTAM (Havacılara Bildiri) yayımlandığına dair iddialara açıklık getirdi. Kurumun Sözcüsü Cevad İhvan, İran'ın İsrail ile yaşadığı 12 günlük gerilim sırasında yayımlanan hava sahası kısıtlamalarının hâlen geçerli olduğunu ancak yeni bir kararın söz konusu olmadığını belirtti.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansı’na konuşan İhvan, "25 Nisan 2026’ya kadar tüm VFR (Görerek Uçuş Kuralları) uçuşlarının askıya alındığı yönünde yeni bir NOTAM yayımlandığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu karar, savaş sırasında alınmış ve hâlen yürürlüktedir." ifadelerini kullandı.

Yeni Bir NOTAM Yok, Mevcut Karar Devam Ediyor

İhvan, kamuoyundaki yanlış algının, mevcut kısıtlamaların süresinin uzatılmasıyla oluştuğuna dikkat çekerek, "Bu bir yeni NOTAM değil, daha önce alınmış kararın uygulamada kalmasıdır" dedi.

Ayrıca, İsrail ile yaşanan çatışmalar sırasında alınan bu kısıtlamanın gerekçesine de değinen İhvan, VFR kapsamındaki uçuşların alçak irtifada ve görsel referanslarla yapılması nedeniyle radarlar tarafından tespit edilemediğini ve bu durumun güvenlik riski oluşturduğunu vurguladı.

VFR Uçuşları Neleri Kapsıyor?

Görerek Uçuş Kuralları (VFR), pilotların hava aracını aletli sistemler yerine dış çevreyi gözlemleyerek yönlendirmesini esas alıyor. Özellikle özel ve sportif havacılıkta kullanılan bu kurallar, aynı zamanda eğitim uçuşlarında da tercih ediliyor. Ancak, savaş ve kriz durumlarında bu tür uçuşlar ciddi güvenlik açıklarına yol açabiliyor.

İran, bu kapsamda aldığı kararla hava sahasını yalnızca kontrollü uçuşlara açık tutuyor. Eğitim uçuşları da dahil olmak üzere VFR kapsamındaki tüm faaliyetler, önceki karar doğrultusunda askıya alınmış durumda.