CNN’e konuşan kaynaklar, CIA’in İranlı muhalif gruplarla temas halinde olduğunu ileri sürdü. İddialara göre, İran’ın batısında faaliyet gösteren bazı silahlı gruplar, olası eylemler için hazırlık yapıyor.
İranlı Kürt bir kaynak ise bazı muhalif grupların ülkenin batı bölgelerinde çeşitli eylemler planladığını öne sürdü. Aynı kaynak, söz konusu grupların ABD ve İsrail’den destek beklediğini ifade etti.
Bu kapsamda bölgede belirli bir alanın kontrol altına alınması ve bu alanın bir tampon bölge olarak kullanılması ihtimali üzerinde de konuşulduğu iddialar arasında yer aldı.
Eski Pentagon yetkilisinden değerlendirme
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan eski Pentagon yetkilisi ve CNN ulusal güvenlik uzmanı Alex Plitsas da ABD’nin İran’daki gelişmelere yönelik stratejisine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Plitsas, ABD’nin Kürt grupları silahlandırarak İran’daki ayaklanma sürecini hızlandırmaya çalıştığını öne sürdü. İran halkının büyük bölümünün silahsız olduğunu belirten Plitsas, güvenlik güçleri zayıflamadıkça ya da muhalif gruplar silahlandırılmadıkça iktidarın ele geçirilmesinin zor olduğunu ifade etti.
Bölgedeki silahlı gruplara ilişkin iddialar
Haberde ayrıca Suriye’de bulunan bazı PKK/YPG üyelerinin İran’da olası bir iç savaş ihtimaline karşı Irak’a geçtiği ve PJAK ile iş birliği yaptığı yönünde iddialara da yer verildi.
Söz konusu iddialara göre, bölgedeki bazı silahlı gruplar İran’ın batı bölgelerinde faaliyet yürütmeye hazırlanıyor.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan süreçte Orta Doğu’daki gerilim devam ederken, bölgedeki askeri ve siyasi gelişmeler uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.