Yeni Birlik Gazetesi Dünya İran’dan ABD’ye Açık Mesaj! 'Saldırırsanız Üslerinizi Vururuz'

İran’dan ABD’ye Açık Mesaj! 'Saldırırsanız Üslerinizi Vururuz'

İsrail’in ABD desteğiyle İran’a yönelik saldırılarının 11 gündür devam ettiği süreçte, bölgedeki gelişmeler uluslararası gündemin merkezinde yer almaya devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Amerikan basınına yaptığı açıklamalarda hem bölgedeki askeri gerilimi hem de İran’daki siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Arakçi’nin açıklamaları, ABD ile İran arasındaki müzakere ihtimali, bölgesel askeri denge ve İran’daki liderlik değişimi konularına ilişkin değerlendirmeleri içerdi.

MUHABİR: Eray Aksoy

İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in ölümünün ardından oğlu Mücteba Hamaney yeni lider olarak seçildi. Bu gelişmeyle birlikte Mücteba Hamaney, İran’daki siyasi sistemin en güçlü makamının başına geçmiş oldu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, söz konusu değişimin anlamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arakçi, Mücteba Hamaney’in göreve gelmesinin hem süreklilik hem de istikrar mesajı verdiğini belirtti.

Arakçi, konuya ilişkin açıklamasında, yeni liderin konuşmalarının ve değerlendirmelerinin beklendiğini ifade ederek, “Hepimiz onun konuşmalarını ve yorumlarını bekliyoruz, bunlar daha sonra gelecek.” ifadelerini kullandı.

ABD ile Müzakere İhtimali

Arakçi, Amerikan basınına yaptığı açıklamada ABD ile yeni bir müzakere sürecinin gündemde olup olmayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şubat ayında Tahran ile Washington yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmelere değinen Arakçi, söz konusu temaslarda ABD tarafının saldırı niyetlerinin olmadığını ifade ettiğini belirtti. Buna rağmen ABD’nin İran’a saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, mevcut koşullarda ABD ile yeniden müzakere edilmesi konusunun gündemde olmayacağını düşündüğünü dile getirdi. Arakçi, Amerikalılarla görüşme konusunda İran’ın “acı bir deneyim yaşadığını” ifade etti.

Hürmüz Boğazı Açıklaması

Arakçi, petrol tankerlerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçişine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Boğazın kapatıldığı yönündeki iddialara değinen Arakçi, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmadığını belirtti.

Açıklamasında tankerlerin geçişini engellemediklerini ifade eden Arakçi, petrol tankerlerinin boğazdan geçmekten çekindiğini dile getirdi.

ABD ve İsrail Saldırılarına İlişkin Değerlendirme

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını “yasa dışı bir saldırganlık eylemi” olarak nitelendirdi.

Arakçi, İran’ın söz konusu saldırılara karşı kendisini savunduğunu ifade etti. Ayrıca İran’ın daha önce bölge ülkelerine ABD saldırısı durumunda yaşanabilecek gelişmeler hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Arakçi açıklamasında, ABD’nin İran’a saldırması halinde Amerikan topraklarına doğrudan ulaşmanın mümkün olmadığını, bu nedenle bölgedeki ABD üsleri ve askeri varlıklarının hedef alınabileceğini daha önce bildirdiklerini ifade etti.

Bunun savaşın bölge geneline yayılması sonucunu doğurabileceğini belirten Arakçi, bu durumun ABD’nin saldırganlığının sonucu olacağını söyledi.