İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya İran'dan UNESCO’ya Tarihi Uyarı: Kültürel Miras Yok Olma Tehlikesinde!

İran'dan UNESCO’ya Tarihi Uyarı: Kültürel Miras Yok Olma Tehlikesinde!

İran Kültürel Miras Bakanı Seyyid Rıza Salihi Emiri, İsrail'in saldırılarının ülkenin kültürel ve doğal mirasını tehdit ettiğini belirterek UNESCO’dan acil koruma talebinde bulundu. UNESCO Genel Direktörü’ne mektup gönderen Emiri, tarihi eserlerin zarar görmemesi için uluslararası adım atılması çağrısı yaptı.

İran, İsrail'in saldırıları nedeniyle tehdit altındaki tarihi mirasını korumak için uluslararası toplumu göreve çağırdı.
İran Kültürel Miras Bakanı Seyyid Rıza Salihi Emiri, UNESCO’ya gönderdiği resmi mektupta, ülkesindeki kültürel ve doğal mirasın İsrail'in saldırılarıyla tehlikeye girdiğini belirtti. Bakan Emiri, dünya kamuoyuna seslenerek acil koruma önlemlerinin hayata geçirilmesini istedi.

Tarihi Doku Hedefte: İran’dan Uluslararası Uyarı

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da yer alan bilgilere göre, Kültürel Miras Bakanı Emiri tarafından UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’e iletilen mektupta, ülke topraklarında bulunan pek çok tarihi eserin ve dünya mirası statüsündeki yapıların doğrudan tehdit altında olduğu vurgulandı.

Emiri, “UNESCO’dan resmi bir açıklama bekliyoruz. İsrail’in sorumsuz saldırıları, insanlığın ortak mirasını yok etmek üzeredir. Gecikme, bu eserlerin geri dönülmez şekilde tahrip olmasına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Miras İçin Uluslararası Sorumluluk

İran’ın bu çağrısı, bölgedeki gerilimin yalnızca siyasi ve askeri boyutla sınırlı kalmadığını; aynı zamanda insanlık tarihine ait ortak değerlerin de tehdit altında olduğunu gözler önüne serdi. UNESCO nezdinde yürütülecek diplomatik girişimlerle, kültürel mirasın korunması adına küresel iş birliğinin artırılması bekleniyor.

Türkiye’nin de tarih boyunca kültürel mirasa verdiği önemi dikkate alırsak, bölgede barış ve istikrarı önceleyen politikalar çerçevesinde bu girişimin desteklenmesi, medeniyetler arası diyaloğun güçlenmesine katkı sunacaktır.