İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinin doğusundaki Halayil Bedevi topluluğunda yaşayan 11 Filistinli aile, işgalci İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları nedeniyle bölgeden ayrılmaya başladı.
Yerleşim Alanlarını Sökerek Göçe Başladılar
Mugayyir beldesinin güneyinde bulunan Halayil Bedevi topluluğundan Mustafa Kaabne, bölgedeki 11 ailenin sabah saatlerinde sac levhalardan ve çadırlardan oluşan yerleşim alanlarını sökmeye başladığını belirtti. Kaabne, İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin devam eden saldırı ve baskıları nedeniyle ailelerin başka bir bölgeye gitmek üzere hazırlık yaptığını ifade etti.
Söz konusu ailelerin aralarında çocuklar, kadınlar ve yaşlıların da bulunduğu toplam 55 kişiden oluştuğu bildirildi. Ailelerin Eriha yakınlarındaki bir bölgeye göç etmeye başladığı aktarıldı.
Daha Önce de Zorla Göç Ettirilmişlerdi
Kaabne, topluluk sakinlerinin iki yıl önce komşu Kefr Malik köyündeki Ayn Samiya topluluğundan da benzer şekilde zorla göç ettirildiğini hatırlattı. İsrail ordusu ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin baskı ve saldırıları sonucu yer değiştirmek zorunda kaldıkları belirtildi.
Halayil topluluğuna yerleşen ailelerin burada da benzer baskılarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
Günlük Saldırı ve Baskı İddiası
Açıklamalara göre, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler koyunların otlatılmasını engelledi, topluluğa yönelik günlük saldırı ve tehditlerde bulundu. Ayrıca topluluğun yanına bir kaçak yerleşim noktası kurulduğu kaydedildi.
İsrail ordusunun ise araçlara el koyduğu ve çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.
Batı Şeria’da Artan Saldırılar
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşandığı bildirildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyinin 5 Ocak tarihli açıklamasına göre, fanatik İsrailliler 2025 yılı boyunca Batı Şeria’da 4 bin 723 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 14 Filistinli hayatını kaybetti, 1090 kişiden oluşan 13 bedevi topluluğu yerinden edildi.
Filistin resmi verilerine göre, 2024 yılı sonu itibarıyla Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden yaklaşık 770 bin İsrailli bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, İsrail’in Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetlerini yasa dışı kabul ediyor. BM, söz konusu uygulamaların iki devletli çözüm sürecini baltaladığını belirterek yerleşim faaliyetlerinin derhal durdurulması çağrısında bulunuyor.

