Yeni Birlik Gazetesi Dünya İsrail ateşkese rağmen Lübnan'ı vurdu: 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

İsrail ateşkese rağmen Lübnan'ı vurdu: 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

İsrail ordusu, 17 Nisan'da yürürlüğe giren ve süresi uzatılan ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye vilayetinde iki ayrı sağlık noktasını hedef aldı. Saldırılarda 2 ambulans görevlisi yaşamını yitirdi.

Lübnan'ın güneyinde insani kriz derinleşirken, bölgeden gelen son haberler ateşkesin kırılganlığını bir kez daha gözler önüne serdi. 

Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın verilerine göre, İsrail ordusu Nebatiye vilayetine bağlı Kalavay ve Mecdel Silm beldelerinde doğrudan sağlık merkezlerini hedef alan hava saldırıları düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılar neticesinde görev başındaki 2 ambulans çalışanının hayatını kaybettiğini, 5 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Ateşkes İhlalleri ve Can Kayıpları

ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğuyla 17 Nisan'da başlayan ve son olarak 17 Mayıs'a kadar uzatılan 10 günlük geçici ateşkes süreci, sahada karşılık bulmakta zorlanıyor. 

İsrail ordusu, 2 Mart'tan bu yana Lübnan'a yönelik yürüttüğü operasyonlarda;

Yaklaşık 2.800 kişinin hayatını kaybettiğini,

1 milyondan fazla sivilin yerinden edildiğini,

Sadece mart ayından bu yana en az 90 sağlık çalışanının saldırılarda öldüğünü bildirdi.

İsrail tarafı, Lübnan topraklarında oluşturduğu "güvenlik tampon bölgesi"ni koruma gerekçesiyle saldırıların "meşru müdafaa" kapsamında olduğunu savunurken, Beyrut yönetimi sivil yerleşim yerlerinin ve sağlık altyapısının sistematik olarak hedef alındığını vurguluyor.