İsrail basını, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye’yi dışlamaya yönelik adımlarının Avrupa Birliği ve NATO kulislerinde ciddi bir rahatsızlık yarattığını yazdı. Brüksel’de yapılan temaslarda, bu hamlelerin tam tersine Ankara’nın stratejik rolünü yeniden gündemin merkezine taşıdığı vurgulandı.
Haberlere göre Rum tarafının girişimleri, Avrupa savunma mimarisinde yeni bir tartışma başlattı. “Türkiye olmadan güvenlik olmaz” görüşü, hem AB hem de NATO çevrelerinde daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.
Brüksel’de güvenlik alarmı
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Maariv, Brüksel’deki diplomatik kaynaklara dayandırdığı analizinde, Rum yönetiminin güvenlik işbirliğini siyasi baskı aracına dönüştürme çabasının AB’de tepki çektiğini yazdı.
Yetkililer, NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye’nin dışlanmasının, Avrupa’nın savunma kapasitesini zayıflatacağı görüşünde birleşiyor. Özellikle Doğu Akdeniz’de artan riskler, Ankara’nın rolünü daha da kritik hale getiriyor.
Rum hamleleri savunma planlarını zorluyor
Haberde, Güney Kıbrıs’ın Türkiye karşıtı çizgisinin Avrupa Birliği içinde “tedirginlik” yarattığı ifade edildi. Diplomatlar, Ankara ile güvenlik işbirliğinin siyasi hesaplara kurban edilmesinin, bölgesel dengeleri bozabileceğine dikkat çekiyor.
Brüksel kulislerinde dile getirilen ortak görüş şu: Türkiye’nin yok sayıldığı bir güvenlik planı, sahada karşılık bulamaz.

Yüz elli milyar avroluk plan riskte
İsrail basınına göre Avrupa’nın gündemindeki yaklaşık 150 milyar avroluk savunma alım programı da Rum-Yunan hattının itirazları nedeniyle risk altına girdi. Türkiye’nin bu programa dahil olma isteğinin bloke edilmesinin, Avrupa savunma bütünlüğü açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.
Bu durumun yalnızca AB içi dengeleri değil, NATO ile AB arasındaki koordinasyonu da zora sokabileceği ifade ediliyor.
Ankara faktörü yeniden masada
AB ve NATO çevrelerinde öne çıkan değerlendirmelerde, Rusya tehdidi karşısında birlik mesajının önemine vurgu yapılıyor. Yetkililer, Türkiye gibi stratejik bir aktörün dışlanmasının bedelinin ağır olacağı görüşünü paylaşıyor.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın birlikte hareket ederek Ankara ile Avrupa arasındaki askeri işbirliğini sınırlama çabasının, Brüksel’de beklenen etkiyi yaratmadığı ifade ediliyor.
Avrupa’nın kritik sorusu
İsrail ve Avrupa basınına göre Brüksel’de bugün herkes aynı soruyu soruyor: Türkiye’yi karşısına alan bir Avrupa savunma planı ne kadar ayakta kalabilir?
Diplomatik çevrelerde, bu soruya net bir yanıt verilmeden atılacak her adımın, Avrupa’yı daha büyük bir güvenlik çıkmazına sürükleyebileceği konuşuluyor.