Yeni Birlik Gazetesi Dünya İsrail Savunma Bakanı Katz’tan Akıl Almaz yıkım talimatı: Gazze hedefte

İsrail Savunma Bakanı Katz’tan Akıl Almaz yıkım talimatı: Gazze hedefte

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Gazze’deki tünellerin yıkılması ve Hamas’ın silahsızlandırılması talimatını verdi.

MUHABİR: Bülent Çolakoğlu

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Gazze’deki tünel altyapısının “tamamen imha edilmesi” ve Hamas’ın “silahsızlandırılması” yönündeki talimatlarını bir kez daha kamuoyuna duyurdu. Katz, ateşkes ve esir takası görüşmeleri devam ederken, İsrail kontrolündeki bölgelerde yıkım çalışmalarına hız verilmesini emretti.

“Tünellerin Yüzde 60’ı Hâlâ Ayakta” Açıklaması Tepki Çekti

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’deki tünellerin yaklaşık yüzde 60’ının hâlâ sağlam olduğunu iddia eden Katz, bu yapıları Hamas’ın askeri kabiliyeti için hayati görmeye devam ettiğini belirtti. Bu sözler, kuşatma altındaki bölgede sivillerin hayatını hiçe sayan bir zihniyetin göstergesi olarak yorumlandı.

Katz, Gazze’nin tamamen askerden arındırılmasını “temel hedef” olarak ilan etti. Hamas’ın silahsızlandırılması ve tünel yapılarının ortadan kaldırılması, bölgede yaşayan milyonlarca sivilin güvenliğini hiçe sayan bir yaklaşım olarak eleştiriliyor. Uluslararası hukuk uzmanları, bu söylemin sivillerin yaşam hakkına doğrudan tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

ABD ile Koordinasyon Vurgusu

Savunma Bakanı, yıkım faaliyetlerinin ABD ile koordinasyon içinde yürütüldüğünü açıkladı. Bu açıklama, İsrail’in uluslararası tepkileri dikkate almadan, askeri operasyonlarını sürdürme kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Esirlerin Cenazeleri ve Gerginlik Riski

Katz, Gazze’de hayatını kaybeden İsrailli esirlerin cenazelerinin iadesinin hükümet için birincil öncelik olduğunu söyledi. Ancak bu yaklaşım, bölgede kırılgan ateşkesin daha da tehlikeye girebileceğine ve sivillerin zarar görebileceğine dair ciddi endişeler yaratıyor.

Uluslararası Tepkiler Merakla Bekleniyor

İsrail’in yeni yıkım talimatı, uluslararası kamuoyu ve arabulucu ülkeler nezdinde büyük tepki topladı. Gazze’de yaşayan sivillerin haklarını görmezden gelen bu akıl almaz açıklamaların, önümüzdeki günlerde nasıl bir diplomatik krize yol açacağı merak konusu.