İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Jimmy Lai kararı kriz yarattı: ABD’den Çin’e sert mesaj!

Jimmy Lai kararı kriz yarattı: ABD’den Çin’e sert mesaj!

ABD, Hong Kong’da Jimmy Lai’nin “isyana teşvik” ve “dış güçlerle işbirliği” davasında suçlu bulunmasına tepki gösterdi. Trump, Şi’den serbest bırakılmasını istedi.

MUHABİR: Sibel Çınar

ABD, Hong Kong’da kapatılan Apple Daily gazetesinin kurucusu ve muhalif medya patronu Jimmy Lai’nin “halkı isyana teşvik” ve “dış güçlerle işbirliği” suçlamalarıyla yargılandığı davada suçlu bulunmasına tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın Pekin yönetiminin ifade özgürlüğünü savunanları susturmaya yönelik yasalarının bir yansıması olduğu savunuldu. Açıklamada, cezaevinde kaldığı süre boyunca Lai’nin sağlık durumunun ciddi biçimde kötüleştiğine dikkat çekilerek, sürecin bir an önce sonlandırılması ve Lai’nin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Trump: Şi ile konuştum, serbest bırakılmasını değerlendirmesini istedim

ABD Başkanı Donald Trump da Oval Ofis’te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Lai’nin suçlu bulunmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Trump, “Başkan Şi ile bu konuyu konuştum ve kendisinden serbest bırakılmasını değerlendirmesini istedim. Sağlığı iyi değil. Yaşlı bir adam ve durumu iyi değil. Ne olacağını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Jimmy Lai, Hong Kong’daki ulusal güvenlik davası kapsamında dün suçlu bulunmuştu. Mahkeme kararında Lai’nin, “Fight For Freedom, Stand With Hong Kong” lobi grubuna mali destek sağlayarak Batı ülkelerinde Hong Kong’a yönelik yaptırımların teşvik edilmesine çalıştığı iddia edildi. Karar duruşmasında cezaya ilişkin hüküm açıklanmazken, Lai hakkında ömür boyu hapis cezası beklentisi olduğu kaydedildi.