Yeni Birlik Dünya Kanada’da referandum gerilimi: Mark Carney’den sınır dışı müdahale uyarısı

Kanada’da referandum gerilimi: Mark Carney’den sınır dışı müdahale uyarısı

Alberta’da gerçekleşecek kritik oylama öncesi konuşan Kanada Başbakanı Mark Carney, ülke dışındaki bazı odakların Kanada’yı zayıflatmak amacıyla iç bölünmeleri körüklediğini belirtti.

Kanada Başbakanı Mark Carney, Alberta eyaletinde gerçekleştirilmesi planlanan kritik oylama öncesinde sert açıklamalarda bulundu. Calgary kentinde düzenlenen etkinlikte gündeme dair değerlendirmeler yapan Carney, küresel konjonktürün giderek daha karmaşık ve tehlikeli bir hal aldığına dikkat çekti. Oylamanın zamanlamasını sert bir dille eleştiren Başbakan, ülke sınırları dışındaki bazı aktörlerin Kanada üzerinde kontrol sağlamak amacıyla iç birliği bozmaya çalıştığını vurguladı.

Ayrılık Referandumu "Tehlikeli Bir Blöf"

19 Ekim’de Alberta halkının sandık başına giderek eyaletin Kanada konfederasyonundaki geleceğini oylayacağı süreç, hükümet kanadında ciddi bir endişeyle takip ediliyor. Başbakan Carney, seçmenlerin bu oylamayı yalnızca bir "merkez yönetime mesaj verme" aracı olarak görmemesi gerektiğini dile getirdi. Sandıktan çıkacak olası bir ayrılık kararının veya buna kapı aralayacak adımların ülkeyi yıllar sürecek bir istikrarsızlığa ve derin toplumsal ayrışmalara sürükleyebileceğini ifade eden Carney, bu hamleyi "tehlikeli bir blöf" şeklinde tanımladı.

Elon Musk ile Carney Arasında Kanada’nın Geleceği Polemiği

Süreç devam ederken tartışmalara sınır ötesinden de katılım sağlandı. Tesla ve SpaceX’in tepe yöneticisi Elon Musk, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Kanada’daki ayrılıkçı hareketlere destek vererek Quebec, Alberta ve Saskatchewan eyaletlerinin ayrılmasının daha iyi sonuçlar doğuracağını iddia etti.

Musk’ın bu çıkışına vakit kaybetmeden yanıt veren Başbakan Carney ise Kanada’nın kaderini yalnızca ülke yurttaşlarının tayin edebileceğini vurguladı. Carney, Quebec başta olmak üzere tüm eyaletlerin ve Kanada halkının önceliklerinin esas alınacağını belirterek dışarıdan gelen müdahale ve yorumlara kapıyı kapattı.