KKTC’nin 42. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan kutlamalar sürerken, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Georgios’un sert açıklamaları Ada’daki tansiyonu yeniden yükseltti. Başpiskopos, yayımladığı mesajda Türkiye’yi hedef alarak dikkat çeken ifadeler kullandı.
“Türkiye’nin kalıcı hedefi Kıbrıs’ı Türkleştirmek” iddiası
Georgios, 15 Kasım 1983’te ilan edilen KKTC’yi “yasa dışı” olarak nitelendirdi ve 42. yıl dönümünün “Türkiye’nin hedeflerini hatırlatan bir gün” olduğunu savundu.
Başpiskopos, “Bugün 42 yıllık yasa dışı varlığını dolduran sözde devleti kınıyoruz” diyerek tansiyonu yükselten çıkışına şu sözleri ekledi:
“Bu tarih, Türkiye’nin kalıcı hedefinin Kıbrıs’ın tamamen Türkleştirilmesi olduğunu en şüpheci olanlara bile yeniden hatırlatıyor.”
“Ada’nın bedeninde açık bir yara”
Georgios’un açıklamalarında duygusal ve politik ton dikkat çekti.
“15 Kasım 1983, Kıbrıs Helenizmi için barışa ve adalete yönelik bir hakaret olmaya devam ediyor” diyerek KKTC’nin varlığını “vatanın bedeninde açık bir yara” sözleriyle tanımladı.
“İşgali sona erdirecek çözümü destekliyoruz”
Rum Ortodoks Kilisesi’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yanında durduğunu vurgulayan Georgios, uluslararası kararlar çerçevesinde “adil bir çözümü” desteklediklerini belirtti.
Kıbrıs meselesinde kilise, kendi açıklamasına göre, insan haklarına ve “uluslararası hukuk ilkelerine” dayalı bir çözümün Ada’daki “işgali sona erdireceğini” savunuyor.
Resmi kurum bağlantıları:
- Kıbrıs Cumhuriyeti: https://www.presidency.gov.cy/
“Her türlü eylemi desteklemeyi sürdüreceğiz”
Başpiskopos, toplumuna “mücadele ruhunu canlı tutma” çağrısı yaptı.
Georgios, kilisenin Ada’nın “özgürleşmesi” için yürütülecek her adımı desteklemeye devam edeceğini belirterek açıklamasını sert bir tonda sonlandırdı.