Yeni Birlik Gazetesi Dünya Kırmızı alarm: Trump ABD donanmasını İran’a sürdü!

Kırmızı alarm: Trump ABD donanmasını İran’a sürdü!

Trump, İran’daki gelişmeler sonrası çok sayıda ABD savaş gemisinin bölgeye yönlendirildiğini açıkladı. “Büyük bir donanma hareket halinde” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki son gelişmelerin ardından Orta Doğu’da askeri hareketlilik yaşandığını doğruladı. Trump, bölgeye doğru kapsamlı bir ABD donanmasının sevk edildiğini açıkladı.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu temaslarını tamamladıktan sonra Washington’a dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Her ihtimale karşı çok sayıda gemiyi o yöne yönlendirdik. Büyük bir donanma şu anda bölgeye ilerliyor. Umarım bir şey olmaz ama durumu çok yakından izliyoruz” ifadelerini kullandı.

Washington’dan ‘caydırıcılık’ mesajı

Trump, İran’daki askeri ve siyasi hareketliliğin ABD tarafından anbean takip edildiğini belirterek, donanmanın bölgede caydırıcı bir unsur olarak konumlandırıldığını vurguladı. ABD Başkanı, bu adımın doğrudan bir çatışma anlamına gelmediğini ancak hazırlıkların açık şekilde yapıldığını dile getirdi.

İran’a sert uyarı: “Bu kez daha kolay vururuz”

İran’ın nükleer tesislerine yönelik geçmiş saldırılara da değinen Trump, Tahran yönetimine net bir mesaj verdi. “Aynı şeyleri tekrar denemeye kalkarlarsa, bu kez çok daha kolay vururuz” sözleriyle olası bir nükleer adımın ağır sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Trump ayrıca İran’la ticaret yapan ülkelere yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını ve bu kararın kısa süre içinde yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Ukrayna mesajı: “Görüşme olmadan sonuç olmaz”

ABD Başkanı, Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmesinde ise diplomasi vurgusu yaptı. “Görüşmezseniz sonuç alamazsınız. Biz görüşüyoruz. Ne olacağını göreceğiz. Umarım çok sayıda hayat kurtarabiliriz” diyen Trump, temasların sürdüğünü ifade etti.

İran’da bilanço ağırlaşıyor

Bu arada ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı, İran’da ekonomik krizle başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 4 bin 902’ye yükseldiğini açıkladı. Ülke genelinde 26 binden fazla kişinin gözaltına alındığı, ölenler arasında 201 güvenlik görevlisinin de bulunduğu bildirildi. Protestoların ardından Tahran’da internet erişimi kısıtlanmıştı.

Grönland ve NATO vurgusu

Trump, Grönland konusunda yürütülen süreçte herhangi bir “satın alma bedeli” bulunmadığını da söyledi. Anlaşmanın ABD’ye egemenlik ve güvenlik açısından önemli kazanımlar sunduğunu belirten Trump, NATO’nun da sürece dahil olacağını açıkladı.

“Altın Kubbe” (Golden Dome) olarak adlandırılan savunma projesine değinen Trump, bunun benzersiz bir yapı olacağını ve ABD’nin ileri teknolojisinin kullanılacağını söyledi. Trump, Danimarka’nın bu yaklaşıma sıcak baktığını düşündüğünü ve somut gelişmelerin iki hafta içinde paylaşılacağını ifade etti.