Libya’nın yaklaşık 17 yıl sonra petrol ve doğal gaz sahalarını yeniden ihaleye açması, küresel enerji piyasalarında yeni bir hareketliliğe yol açtı. Trablus’ta düzenlenen Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi 2026 kapsamında konuşan Libya Petrol ve Gaz Bakanı Halife Abdussadık, Türkiye’nin özellikle açık deniz sahalarında kritik bir rol üstlenebileceğini ifade etti.
Uzun bir aranın ardından başlatılan ihale sürecinin Libya için stratejik önem taşıdığını belirten Abdussadık, öncelikli hedefin üretimi artırmak olduğunu vurguladı. Kısa vadede petrol üretiminin günlük 1,6 milyon varile çıkarılmasının planlandığını aktaran Abdussadık, birkaç yıl içinde ise 2 milyon varil seviyesinin hedeflendiğini söyledi.
TÜRKİYE AÇIK DENİZDE AVANTAJLI
Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğine özel önem verdiklerini dile getiren Abdussadık, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yakın ve sürekli temas halinde olduklarını kaydetti. Birçok projede birlikte hareket edildiğini belirten Abdussadık, Türkiye’nin sismik araştırmalar ve sondaj faaliyetlerinde güçlü bir teknik kapasiteye ve deneyime sahip olduğunu ifade etti. Bu nedenle açık deniz bloklarında Türkiye’nin kazanma potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.
GAZ VE YATIRIMDA TÜRK ŞİRKETLERİNE AÇIK KAPI
Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) ile TPAO arasında imzalanan mutabakat zaptının sürecin önemli adımlarından biri olduğunu söyleyen Abdussadık, sismik çalışmalar için ikinci bir mutabakatın da gündemde olduğunu açıkladı. Doğal gaz projelerinin hem Libya ekonomisi hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliği açısından kritik olduğuna işaret eden Abdussadık, Türk şirketlerinin petrol ve gazdan rafineriye, boru hatlarından petrokimyaya kadar geniş bir alanda projelere katılımı için kapıların açık olduğunu vurguladı.